Sekite mus Facebook'e!
Marinuoti agurkai buvo XV a. pabaigos kilmingųjų gėrybė. Faktas tas, kad agurkai ką tik buvo įžengę į Europos daržovių rinką. Ši daržovė buvo populiari. Tačiau ji turėjo didelį trūkumą – jos nebuvo galima ilgai laikyti. Todėl buvo nuspręsta agurkus marinuoti didelėse ąžuolinėse statinėse. Šį paruošimo būdą pamėgo caras ir jo bojarinai
. Marinuoti agurkai buvo sodraus skonio ir labai tiko puotoms. Dėl to diduomenė 5 šimtmečius negalėjo atsisakyti marinuotų agurkų
. Verta pateikti marinuotų agurkų paruošimo būdą, kurio taip pat negalima atsisakyti.
Marinuotų agurkų ingredientai:
- 1 litras verdančio vandens;
- druskos – 25 g;
- cukraus – 36 g;
- agurkų – 530 g;
- saldžioji paprika – 1/3 vnt;
- pankolio skėtis – 1 vnt;
- lauro lapas – 1 vnt;
- juodųjų pipirų žirneliai – 4 vnt;
- saldžioji paprika – 2 vnt;
- česnakas – 2 skiltelės;
- 70 proc. acto – 0,5 šaukštelio.
Marinuotų agurkų paruošimas:
Stipriai sterilizuokite orkaitėje arba verdančiame vandenyje stiklainius ir dangtelius. Agurkus nuvalykite nuo baltų apnašų, pamerkite į šaltą vandenį. Taip pat nuplaukite krapų šakeles.
Krapų šakeles, taip pat lauro lapus užpilkite verdančiu vandeniu. Išvalykite česnako skilteles, išimkite saldžiųjų paprikų vidų ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
Iš agurkų pašalinkite kotelius
.
Į stiklainį sudėkite česnako skiltelę, krapų agurkus, lauro lapus, juoduosius pipirus, žirnelius, raudonėlio pipirus. Ant stiklainio dugno uždėkite 2-3 saldžiosios paprikos gabalėlius.
Sudėkite agurkus į stiklainius su prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais stovimoje padėtyje.
Užpilkite agurkus stačiu verdančiu vandeniu, uždenkite dangteliu ir palikite 10 minučių.
Tada vandenį
supilkite
atgal į puodą, dar kartą užvirinkite. Vėl užpilkite agurkus verdančiu
vandeniu. Į puodą supilkite naują vandenį, įberkite druskos ir cukraus, užvirinkite. Porą minučių atvėsinkite verdantį vandenį, tuo metu
išpilkite
vandenį iš stiklainių
. Supilkite marinatą į stiklainius su agurkais, įpilkite acto. Užsukite dangtelius, apverskite stiklainius aukštyn kojomis.
Palikite stiklainius su agurkais 24 valandoms, kad atvėstų. Rezultatas – sotūs marinuoti agurkai be saldaus skonio.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
