Sekite mus Facebook'e!
Salotų istorija prasidėjo senovės Romoje, kur jos buvo ruošiamos iš žolelių, daržovių ir vaisių mišinio, pagardinto druska, medumi ir actu.
Renesanso laikotarpiu salotos išpopuliarėjo Europoje ir tapo privalomu puotų atributu
.
Jas sudarė įvairios daržovės, žolelės, vaisiai, riešutai, taip pat mėsa ir žuvis. Laikui bėgant salotų receptai keitėsi ir tobulėjo. Taip XIX a. atsirado klasika tapę vinegretas, „Olivjė” ir „Silkė po kailiu”
. XX a. salotos tapo neatsiejama restoranų ir kavinių meniu dalimi. Paruoškime keletą biudžetinių salotų šventiniam stalui.
Salotos „Meilės svajonės”
Ingredientai: 1:
- Sudedamosios dalys: bulvės – 1 vnt;
- burokėlis – 1 vnt;
- rūkytas vištienos kumpis – 1 vnt;
- svogūnas – ½ vnt;
- druskos – ½ šaukštelio;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- 5 % acto – 3 šaukštai;
- krapų – ryšulėlis;
- majonezas.
Salotų „Meilės svajonės” paruošimas:
Supjaustykite svogūną pusžiedžiais, užpilkite verdančiu vandeniu. Po poros minučių nupilkite verdantį vandenį, svogūną pasūdykite ir apibarstykite cukrumi. Svogūnus apšlakstykite actu, uždenkite indą ir išmaišykite.
Kol svogūnai marinuojasi, išvirkite arba iškepkite burokėlius ir bulves
.
Kumpį nuvalykite nuo kaulo, supjaustykite nedideliais kubeliais
. Nuluptas bulves sutarkuokite smulkia tarka, suformuokite pirmąjį sluoksnį salotinėje. Bulvių sluoksnį pasūdykite ir aptepkite majonezo tinkleliu
. Bulvių sluoksnį apibarstykite vištiena, taip pat užtepkite majonezo tinklelio. Sutarkuokite nuluptus burokėlius, sudėkite juos ant mėsos sluoksnio, aptepkite majonezu.
Burokėlių sluoksnio viršų apibarstykite marinuotais svogūnais
.
Salotas galite papuošti krapais.
Gausite gardžias paprastas bulvių ir burokėlių salotas. Pagal skonį į salotas galite įberti sumaka.
Kaimo stiliaus salotos
Ingredientai: 1:
- bulvės – 1 vnt;
- sūdytos silkės filė – 1 vnt;
- marinuotas agurkas – 2 vnt;
- marinuotas svogūnas – ½ vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- nerafinuoto aliejaus – 3 šaukštai.
Kaimiškų salotų paruošimas:
Išvirusias nuluptas bulves supjaustykite mažais kubeliais, panašiai supjaustykite silkę ir agurkus. Į salotinę sudėkite bulves, silkę ir agurkus, sudėkite marinuotus svogūnus
, salotas pasūdykite, apšlakstykite augaliniu aliejumi ir išmaišykite.
Rezultatas – greitai paruošiamos skanios salotos su silke. Tai geras būdas pasigaminti salotų iš pačių pigiausių produktų.
