Sekite mus Facebook'e!
Citrinų pyragas – tai desertas, kuris dėl gaivaus ryškaus skonio išpopuliarėjo daugelyje šalių.
Citrinų pyrago istorija siekia senus laikus, kai citrusiniai vaisiai pradėjo plisti visame pasaulyje.
Citrusinius medžius, tradiciškai auginamus Pietryčių Azijoje, į Europą atvežė jūreiviai, ir nuo tada citrinos plačiai naudojamos kulinarijoje.
Manoma, kad citrinų pyragas, kokį jį žinome šiandien, atsirado XVIII a. Anglijoje.
XVIII a. pabaigoje šis desertas jau buvo tapęs įprastu anglų virtuvės elementu. Tačiau citrinų pyragas ypač išpopuliarėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose, būtent pietinėse valstijose, kur tradiciškai buvo ruošiama daug skanių pyragų.
Pyrago ingredientai:
- Miltai – 340 g;
- Cukrus – 200 g;
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- Kefyras – 250 ml;
- Augalinis aliejus – 50 ml;
- 1 citrinos žievelė;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Citrinų sultys – 3 valg;
- uogos – 300 g.
Sudedamosios dalys kremui:
- Citrinų sultys;
- cukraus pudros.
Citrininio pyrago paruošimas:
Kiaušinius sumaišykite su druska, cukrumi ir citrinos žievele. Į mišinį supilkite kefyrą ir augalinį aliejų, išmaišykite
. 300 g miltų
supilkite
į mišinį. Su pirmąja miltų dalimi supilkite sodą, išminkykite tešlą. Į tirštą tešlą
supilkite
citrinos sultis, išmaišykite
. 40 g miltų suberkite į uogas, supilkite uogas į tešlą, dar kartą išmaišykite.
Kepimo
skardą išklokite kepimo pergamentu ir sudėkite ant jos tešlą
. 25-30 minučių kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūroje. Karštą pyragą iš karto išimkite iš skardos ir leiskite jam šiek tiek atvėsti.
Fondanui sumaišykite cukraus pudrą su citrinos sultimis. ½ fondano užtepkite ant karšto pyrago. Kai jis įsigeria, tortą aptepkite antrąja fondano dalimi.
Kai pyragas visiškai atvės, galite jį patiekti.
Rezultatas – aromatingas pyragas, kuris puikiai tinka prie kavos ar arbatos.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
