Sekite mus Facebook'e!
Žmonės apie pyragus žinojo nuo seniausių laikų. Tiesą sakant, šį kepinį jie pradėjo kepti beveik iš karto po to, kai buvo išrasta duona ir tešla. Tačiau yra nuomonė, kad pirmieji pyragai nebuvo valgomi. Tai reiškia, kad tešlos apvalkalas buvo naudojamas kaip indas maistui. Į nevalgomą tešlą buvo dedamas įdaras ir nešiojamas iš namų į darbą.
Vėliau senovės virėjai nusprendė pabandyti duoną padaryti valgomą.
Praėjus nemažai laiko po šio atradimo, pyragai turėjo rankeną. Ji leido jiems nešioti pyragą. Atitinkamai tešlos rankena buvo ne valgoma, o išmetama.
Dabar pyragai pasikeitė ir tapo visiškai valgomi
.
Papasakosime, kaip iškepti purius pyragus be mielių.
Pyragų tešlos sudedamosios dalys:
- Miltai – 550 g;
- Kefyras – 300 ml;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Augalinis aliejus – 2 valg.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sudedamosios dalys: grybai – 300 g;
- Bulvės – 4 vnt;
- svogūnas – 1 vnt;
- Druska – ½ šaukštelio.
Paplotėlių paruošimas:
Į dubenį su kiaušiniais įberkite druskos, suberkite granuliuotą cukrų, supilkite kambario temperatūros augalinį aliejų ir kefyrą. Ingredientus suplakite plaktuvu, supilkite sodą, dar kartą išmaišykite.
Į mišinį supilkite miltus, išminkykite minkštą ir nelipnią tešlą. Palikite tešlą po dangčiu, kad pailsėtų
. Tuo tarpu išvirkite nuluptas bulves, kol suminkštės. Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais, grybus supjaustykite plonais griežinėliais. Keptuvėje su augaliniu aliejumi porą minučių pakepinkite svogūnus
. Į svogūnus sudėkite grybus, porą minučių pakepinkite, kol pasirodys skystis. Į grybus įberkite druskos ir juodųjų pipirų, toliau kepkite nuolat maišydami
. Išvirtas bulves paverskite bulvių koše, sudėkite jas prie kepintų grybų, išmaišykite
.
Jei norite, į mišinį įberkite smulkintų žolelių
. Išsiųskite faršą atvėsti. Tuo tarpu tešlą padalykite į nedidelius ritinėlius ir iškočiokite juos į plonus nedidelius stačiakampius
. Ant tešlos sluoksnio krašto uždėkite įdaro, suvyniokite į vidų kaip į ritinėlį.
Nepamirškite užlenkti atvirų kraštų, kad įdaras neiškristų iš ritinio. Užspauskite
pyragėlių siūles, keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Į keptuvę dėkite paplotėlius siūlėmis į apačią.
Kepkite paplotėlius iš abiejų pusių po 40-50 sekundžių.
Rezultatas – paprasti bulvių paplotėliai be mielių. Šis tešlos receptas tinka ne tik bulvių įdarui, bet ir mėsos, svogūnų ir kiaušinių įdarui.
