Sekite mus Facebook'e!
Blyneliai yra neatsiejama mūsų virtuvės dalis. Šis neįtikėtinai paprastas kepinys buvo išrastas Sankt Peterburge pačioje XIX amžiaus pradžioje. Tačiau blynelio šaknys siekia daug senesnes istorijas. Kronikose ir „Domostrojuje“ (rus. „Domostrojus“) aprašomi bandelių, kepamų gausiame riebalų kiekyje, receptai. Tikėtina, kad tai buvo pirmosios blynelio variacijos. Šiaurės sostinės virėjai tiesiog ištobulino šį gaminimo būdą ir pavertė jį saldžiu.
Žodis „pyshki“ kilęs iš veiksmažodžio „pykhat’“ (pūsti), reiškiančio kepti aliejuje. Šie pyragaičiai karštoje gruzdintuvėje gana greitai pakyla, iš kur ir kilo pavadinimas.
Šiomis dienomis spurgos tapo vienu iš Sankt Peterburgo simbolių. Šį kepinį būtina paragauti kultūros sostinėje. Tuo tarpu pasigaminkime spurgų patys.
Spurgų ingredientai:
- miltai – 500 g;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- kefyras – 250 ml;
- soda – ½ arb. šaukštelio l.;
- vištienos kiaušinis – vnt.;
- cukrus — 2 šaukštai l.;
- druska – ½ arb. šaukštelio.
Spurgų paruošimas:
Į dubenį su kefyru įmuškite kiaušinį, tada suberkite granuliuotą cukrų ir druską. Į kefyrą supilkite augalinį aliejų ir gerai išplakite. Tada į mišinį keliais etapais persijokite miltus, suformuodami ploną tešlą.
Į antrą miltų dalį įberkite kepimo sodos ir minkykite, kol susidarys elastingas, nelipnus rutulys. Apvyniokite šį tešlos rutulį maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 15 minučių.
Iškočiokite tešlos rutulį iki 4–5 mm storio. Stikline arba taurele išpjaukite iš tešlos apskritimus. Šiuo metu keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų.

Įdėkite mažus paplotėlius į įkaitintą aliejų ant vidutinės ugnies. Kepkite juos iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Rekomenduojame spurgas po kepimo apvolioti cukraus pudroje. Taip jos įgaus neįtikėtinai saldų skonį.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.


