Sekite mus Facebook'e!
Mėsos sluoksniuotos tešlos pyragas – tai ištisas kulinarinis kūrinys, kuriame dera maistingumas ir turtingas skonis. Traškus sluoksniuotas apvalkalas slepia sultingą mėsos įdarą.
Šis pyragas išsiskiria ne tik savo skoniu, bet ir struktūra. Kiekviename pjūvyje atsiskleidžia sluoksniai švelnios mėsos, kurią gaubia auksinė plutelė.
Sluoksniuotos tešlos istorija siekia prancūzų kulinariją. XVII a. ši tešlos rūšis pasiekė ypatingą tobulumą. Prancūzijoje iš jo buvo gaminami išskirtiniai desertai ir pyragai
. Rusijoje mėsos pyragai tradiciškai buvo kepami iš mielinės tešlos. Jie buvo sultingi, sotūs ir lengvai paruošiami. Tačiau XIX a. į Rusiją atėjus prancūzų virtuvei, situacija pasikeitė. Rusų šeimininkės ir virėjos pradėjo eksperimentuoti, bandydamos sukurti lengvesnes ir lengvesnes pyragų versijas. Todėl mėsos pyragams vis dažniau imta naudoti sluoksniuotą tešlą.
Ingredientai:
- Miltai – 450 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Vanduo – 200 ml;
- Įdaras – 300 g;
- Svogūnai – 3 vnt;
- Ištirpintas sviestas – 150 g.
Mėsos pyrago iš sluoksniuotos tešlos paruošimas:
Miltus sumaišome su druska, viduryje padarome įdubimą, į kurį supilame vandenį ir įmušame kiaušinį. Elastingą ir nelipnią tešlą išminkome rankomis
ir paliekame tešlą 10 minučių po celofanu. Per tą laiką ne per smulkiai supjaustome svogūną, sumaišome jį su malta mėsa, pagal skonį įberiame druskos ir juodųjų pipirų.
Tešlą padalijame į dvi dalis, abi iškočiojame kočėlu į plonus, ne storesnius kaip 2 mm storio sluoksnius. Padalykite tešlą į 5-7 cm pločio juostas, kiekvieną jų patepkite ištirpintu sviestu ir
vieną juostą padarykite platesnę – iki 10 cm. Ant siauresnių juostų paskleiskite įdarą, plonai paskirstydami jį po visą paviršių.
Suvyniokite juosteles į ritinėlius su įdaru viduje.
Kiekvieną ritinėlį suvyniokite į kitą tešlos juostelę ir įdarą. Platesnę tešlos juostą patepkite sviestu, suvyniokite į ją suktinuką, visiškai uždengdami tešla.
Panašiai dirbkite ir su antruoju tešlos sluoksniu. Palikite pyragėlius šaldytuve 20 minučių.
Šaltus sluoksniuotos tešlos ritinėlius kočėlu iškočiokite į storus iki 30 cm skersmens pyragėlius. Dėkite sluoksniuotus pyragaičius ant pergamentu išklotos kepimo skardos.
Aptepkite pyragėlius kiaušinio trynio ir pieno mišiniu ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35 minutes.
Gausite aromatingus sultingus sluoksniuotus pyragėlius su mėsos įdaru. Jei norite, į maltinukus galite įdėti paprikos, žiros ir kitų prieskonių.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
