Sekite mus Facebook'e!
Sausainiai yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių skanėstų pasaulyje. Jie egzistuoja jau šimtmečius ir yra įvairių formų, dydžių ir skonių. Tačiau nedaugelis žino, kad iš pradžių sausainiai buvo gydomieji
. Senovėje žmonės naudojo įvairių rūšių sausainius ligoms gydyti ir sveikatai stiprinti. Pavyzdžiui, senovės
Romoje sausainiai su medumi ir riešutais buvo laikomi vaistu nuo peršalimo, o viduramžių Europoje sausainiai su prieskoniais buvo naudojami virškinimui gerinti
. Laikui bėgant sausainiai tapo ne tik vaistu, bet ir gardžiu skanėstu.
Išsikepkite patys skanių sausainių
.
Ingredientai: 1:
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Cukrus – 110 g;
- Kefyras – 160 ml;
- augalinis aliejus – 60 ml;
- Miltai – 350 g;
- raugas – 10 g;
- Kiaušinio trynys – 1 vnt;
- Pienas – 1 valgomasis šaukštas;
- cinamonas – ½ šaukštelio;
- Susmulkinti riešutai – 3 šaukštai.
Sausainių paruošimas:
Kiaušinį sumaišykite plaktuvu su 60 g cukraus, tada supilkite kefyrą ir augalinį aliejų. Ingredientus sumaišykite, tada į mišinį persijokite miltus ir kepimo miltelius
. Užminkykite minkštą ir nelipnią tešlą, padalykite ją į 12 vienodų rutuliukų. Trynius sumaišykite su likusiu pienu, o cinamoną – su cukrumi ir smulkintais riešutais
. Rutuliukus pirmiausia pamerkite į trynių, tada į riešutų ir cinamono mišinį.
Dėkite sausainius ant pergamentu išklotos
kepimo
skardos
, padarykite sausainiuose įpjovas ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol taps auksiniai.
Gausite gardžius naminius sausainius. Jį galima patiekti arbatos vakarėlyje vietoj pirktinių analogų.
