Sekite mus Facebook'e!
Daugelis žmonių prisimena Medoviko pyrago skonį nuo vaikystės, tačiau mažai kas žino, kad tai buvo mėgstamiausias Rusijos imperatoriaus Aleksandro I žmonos pyragas. Jis buvo išrastas specialiai imperatorienei, nes ji negalėjo pakęsti gryno medaus, ir nuo tada jis tapo rusiškos virtuvės vizitine kortele.
Kada Rusijoje pasirodė medaus pyragas?
Buvo laikas, kai medaus pyragas buvo labai populiarus Rusijoje, net neturtingose šeimose jį bandydavo kepti per šventes kiekvienuose namuose. O turtingesnėse šeimose tai buvo pagrindinis saldus patiekalas prie arbatos kiekvieną dieną.
Šis pyragas išpopuliarėjo dėl savo kilmės istorijos. Tiesa ta, kad imperatorienė Jelizaveta Aleksejevna negalėjo valgyti gryno medaus – ji nuolat jam netoleravo. O tada vienas jaunas virėjas išrado šio pyrago receptą. Jį buvo lengva paruošti, jis turėjo subtilų medaus skonį, bet svarbiausia, kad jame esantis medus nesukėlė jokių neigiamų reakcijų.
Paragavusi pyrago, Elžbieta pagyrė virėją ir tik tada paklausė, kas įeina į šį skanėstą. Virėjas buvo priverstas prisipažinti, rizikuodamas būti nubaustas ir vietoje atleistas. Tačiau, kaip pasakoja legenda, imperatorienė nusijuokė ir įsakė jaunajam išradėjui būti apdovanotam, o nuo tada ji nuolat prašė patiekti medaus pyragą su arbata.
Kaip iškepti klasikinį medaus pyragą
Imperatorienės Jelizavetos Aleksejevnos laikais klasikinis medaus pyragas buvo kepamas orkaitėje, didelėse formose, dvidešimt sluoksnių. Kiekvienas sluoksnis buvo kepamas atskirai, o atvėsę sujungiami su grietinėle. Dėl to pyragas išėjo didelis, aukštas ir purus.
Medaus pyragėliams buvo naudojami miltai, kiaušiniai, cukrus, šiek tiek sodos ir, žinoma, medus, kuris suteikė pyragėliams unikalų subtilų skonį ir minkštumą. Pyragams paruošti visi ingredientai buvo užvirinami ant silpnos ugnies, tada suberti miltus ir užminkoma elastinga tešla, lengvai atsiskirianti nuo rankų. Ji atvėsinama ir tada pyragai kepami.
Tepimui buvo naudojamas kremas iš tirštos grietinės arba grietinėlės, į kurią įdėta cukraus pudros, vanilės ir riešutų. Prieš patiekiant, pyragą reikia gerai išmirkyti, geriausia bent 12 valandų laikyti šaltoje vietoje.
Kaip kepti pyragus keptuvėje

Klasikinio Medoviko pyrago receptas negali būti vadinamas sudėtingu, tačiau jo paruošimas užtrunka gana ilgai. Dėl to, kad pyragaičiai turi būti kepami atskirai orkaitėje, šiuolaikinės namų šeimininkės retai kada vaišina savo namų ūkio narius šiuo delikatesu. Tačiau mažai kas žino, kad yra ir kitas receptas su greitesniu ir patogesniu paruošimo būdu.
Pagal šį receptą pyragai kepami įprastoje keptuvėje, kuriai reikia daug mažiau laiko, o medaus pyrago skonis nėra blogesnis nei klasikinio.
- Pyragams paruošti vandens vonelėje gaminamas homogeninis medaus, sviesto ir cukraus pudros mišinys.
- Atskirai išplakite kiaušinius, pabaigoje įberdami kepimo miltelius ir sodą.
- Tada šie mišiniai sumaišomi ir įberiama miltų.
- Minkoma stora, elastinga tešla, padalinta į 20 dalių.
Tada kiekviena dalis iškočiojama, supjaustoma pagal keptuvės formą ir kepama iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos. Įkaitinta keptuvė turi būti sausa. Likusi tešla taip pat kepama, bet iš jos padaromi trupiniai pyrago papuošimui.
Kremui imkite tirštą grietinę, išplakite ją su cukraus pudra iki vientisos masės. Tada kiekvienas pyragėlis dedamas į lėkštę ir sutepamas kremu. Paruoštas medaus pyragas pabarstomas trupiniais ir paliekamas šaldytuve bent dviem valandoms.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.


