Sekite mus Facebook'e!
Šprotai buvo vienas iš pirmųjų masinės gamybos maisto produktų, skirtų konservavimui. Idėja konservuoti žuvį aliejuje su prieskoniais pirmą kartą kilo 1890 m. Didelė gyventojų dalis palaikė šią idėją. Konservų pramonė suklestėjo ir netrukus buvo įkurtos didžiulės konservų gamyklos.
Šprotų gamyba buvo brangi. Reikėjo jas sugauti, apdoroti nuo įvairių mikroorganizmų ir sukurti tinkamas konservavimo procedūras.
Skardinių sandarinimas buvo didelis iššūkis. Iš pradžių tai buvo daroma rankiniu būdu. Tik vėliau buvo išrasti sandarinimo mechanizmai.
Šprotai šiomis dienomis yra populiarus maistas. Iš šių žuvų ruošiama daug patiekalų. Papasakosime apie keletą įdomių šprotų sumuštinių.

Sumuštinių su šprotais ingredientai:
- ruda duona – 4 riekelės;
- žalumynai – krūva;
- pomidoras — vnt.;
- česnakas – gvazdikėlis;
- šprotai aliejuje – 180 g;
- vištienos kiaušiniai – 4 vnt.;
- majonezas – šaukštai.
Sumuštinių su šprotais gaminimas:
Duonos riekeles perpjaukite įstrižai, kad susidarytų pailgi trikampiai. Kepkite duoną keptuvėje su trupučiu augalinio aliejaus, kol gražiai apskrus.

Išvirkite kiaušinius iki kietų tirštumo. Atvėsusius, nuluptus kiaušinius sutarkuokite vidutinio stambumo trintuve. Česnaką perspauskite per česnakų spaustuką ir sumaišykite su majonezu.
Pomidorą supjaustykite mažais griežinėliais. Ant duonos užtepkite kiaušinių mišinio, uždėkite pomidoro griežinėlį, žolelių ir šprotų.

Taip pagaminsite paprastą, bet gardų sumuštinį. Puikus receptas biudžetą tausojančiam šventiniam stalui.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.


