Sekite mus Facebook'e!
Napoleono tortas – klasikinis desertas, užimantis ypatingą vietą daugelio šalių, ypač Rusijos ir buvusios Sovietų Sąjungos, kulinarinėje kultūroje. Jo istorija siekia XIX a. ir jis tapo ne tik kulinarijos meno, bet ir kultūros paveldo simboliu
. Apie šio torto kilmę sklando daugybė legendų
.
Viena populiariausių teorijų – kad jo pavadinimas susijęs su Prancūzijos imperatoriumi Napoleonu Bonapartu, nors galutinių įrodymų, kad jis iš tikrųjų buvo susijęs su šio pyrago kūrimu, nėra
. Labiausiai tikėtina, kad pyragą įkvėpė prancūzų kulinarijos tradicijos, ypač populiarios tuo metu, kai konditeriai ieškojo būdų, kaip patobulinti sluoksniuotus desertus.
Pyrago ingredientai:
- Miltai – 500 g;
- sviestas – 250 g;
- vandens – 125 ml;
- kiaušinis – 1 vnt;
- druskos – 1/4 šaukštelio;
- acto – 1 valgomasis šaukštas.
Plombyro kremo ingredientai:
- Pienas – 500 ml;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- cukraus – 200 g;
- kukurūzų krakmolas – 50 g;
- druskos – 1/4 šaukštelio;
- sviesto – 100 g;
- vanilino – 1/2 šaukštelio;
- grietinėlės 33 % – 250 ml.
Torto „Napoleonas” paruošimas:
Į šaltą vandenį suberkite druską, supilkite actą ir įmuškite kiaušinį, suplakite plaktuvu. Į miltus sutarkuokite šaltą sviestą, kad susidarytų kreminiai trupiniai
. Į kreminius trupinius supilkite kiaušinių masę, išminkykite elastingą ir nelipnią tešlą. Tešlą suvyniokite į celofaną ir 1-2 val. padėkite į šaldytuvą
. Kremui kiaušinius sumaišykite su cukrumi, kukurūzų krakmolu, druska. Tada visą masę supilkite į puodą su pienu
. Virkite, kol masė sutirštės, tada sudėkite sviestą ir vaniliną, maišykite, kol sviestas ištirps. Kai sutirštės, 30 sekundžių pavirkite kremą, nukelkite nuo ugnies, perpilkite į kitą dubenį.
Uždenkite kremą maistine plėvele ir palikite atvėsti. Supjaustykite tešlą į 8 vienodas dalis, iškočiokite jas į plonus 25-30 cm skersmens lakštus. Tešlos žiedu arba keptuvės dangčiu išpjaukite apskritimus. Kiekvieną iš jų subadykite šakute ir kepkite atskirai 180 laipsnių temperatūroje 5-7 min.
Atraižas taip pat reikėtų iškepti, nes jos taps pyrago trupiniais. Kremui skirtą grietinėlę išplakite mikseriu, palaipsniui į masę įmaišykite grietinėlės pagrindą.
Kiekvieną pyragą aptepkite kremu, sudėkite juos vieną ant kito. Torto šonus ir viršų aptepkite kremu ir apibarstykite susmulkintomis torto drožlėmis.
Belieka palaukti, kol tortas 2-3 valandas pasimarinuos šaldytuve. Gausite gardų naminį tortą „Napoleonas”.
