Sekite mus Facebook'e!
Kai buvau mažas, mama dažnai kepdavo pyragą „Lokys šiaurėje“. Vis dar prisimenu vaikystės skonį: švelnūs pyragaičiai su grietine – dangiškas malonumas.
Dabar kepu tokį tortą savo mažajai dukrai ir ji džiaugiasi ne tik torto skoniu, bet ir pasakišku pavadinimu. „Meškiuko“ tortas neužims daug laiko: jį labai lengva paruošti. Tortas vidutiniškai saldus, minkštas, o riešutai suteikia delikatesui originalumo.
Sudedamosios dalys:
- graikiniai riešutai – 1 puodelis.
Testui:
- kvietiniai miltai – 400 gramų;
- grietinė – 1 puodelis;
- du arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių;
- 150 gramų cukraus;
- 2 šaukštai kakavos;
- 1 pakelis vanilinio cukraus.
Kremui:
- 500 gramų grietinės;
- 180–200 gramų cukraus.
Glazūrai:
- šeši šaukštai cukraus;
- keturi šaukštai kakavos;
- 100 gramų sviesto;
- keturi šaukštai pieno.
Tortas „Lokys šiaurėje“. Žingsnis po žingsnio receptas
- Paruoškite tešlą: į grietinę suberkite cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir išmaišykite šluotele. Grietinės mišinį padalinkite į dvi lygias dalis.
- Į vieną grietinės dalį įberkite 180 gramų miltų ir du šaukštus kakavos.
- Į kitą grietinės dalį įberkite 220 gramų miltų ir išmaišykite.
- Minkyti dviejų rūšių tešlą: tamsią (su pridėta kakava) ir šviesią.
- Kiekvieną tešlos rūšį padalinkite į tris lygias dalis (turėtų gautis šeši tešlos gabalėliai).
- Kepimo formos (aš naudojau 20–22 cm skersmens kepimo formą) dugną ištepkite sviestu.
- Vieną iš šešių pyrago tešlos dalių tolygiai paskleiskite ant kepimo skardos ir šiek tiek subadykite šakute (kitas variantas: kiekvieną „Lokys šiaurėje“ pyrago tešlos dalį iškočiokite kočėlu ant kepimo popieriaus ir kepkite ant kepimo skardos).
- Kepkite pyragėlius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 7–10 minučių (kiekvieną kitą pyragą kepkite naudodami tą pačią technologiją).
- Kol pyragai vėsta, paruoškite pyrago kremą. Sumaišykite cukrų ir grietinę ir plakite mikseriu vieną minutę. Grietinė paruošta.
- Skrudintus graikinius riešutus susmulkinkite trintuvu arba kočėlu.
- Surinksime tortą „Lokys šiaurėje“. Ant plokščio apvalaus indo dedame pyragaičius pakaitomis šviesius ir tamsius, kiekvieną patepdami grietine ir pabarstydami riešutais.
- Glajui į puodą sudėkite sviestą, cukrų, kakavą, įpilkite pieno, uždėkite ant viryklės ir, maišydami, puodo turinį sutrinkite iki vientisos masės.
- Aptepkite pyragą karštu glajumi ir papuoškite riešutais.
- Padėkite pyragą „Lokys šiaurėje“ į šaldytuvą per naktį, kad mirktų.
Naminis „Meškos“ pyragas yra neįtikėtinai gardus ir tiesiog tirpsta burnoje. Toks delikateso gabalėlis pradžiugins jus, jūsų mylimąjį.
