Sekite mus Facebook'e!
Romų plokštainio istorija siekia gilią praeitį. Šie tradiciniai patiekalai yra svarbi romų tautos kultūros ir gyvenimo dalis. Romų
plokštainis turi daugybę variantų, priklausomai nuo regiono ir tradicijų. Jie gali būti gaminami iš įvairių rūšių miltų, pridedant įvairių ingredientų, pavyzdžiui, sūrio, varškės, bulvių, svogūnų ir t. t.
Tradiciškai romų plokštainiai kepami ant ugnies arba orkaitėje. Jie yra apvalios formos, gali būti ploni arba apskrudę. Skirtingose šalyse ir regionuose romų plokštainis gaminamas ir patiekiamas savitai. Tačiau, nepaisant skirtumų, šie patiekalai išlieka svetingumo, jaukumo ir šeimos šilumos simboliu.
Sudedamosios dalys:
- Virtos bulvės – 300 g;
- bulvių sultinys – 100 ml;
- mielės – 7 g;
- cukraus – 1/2 šaukštelio;
- druskos – 1 šaukštelis;
- miltai – 300 g;
- augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
- žaliasis svogūnas – 50 g;
- krapų – 20 g.
Padažo ingredientai:
- krapai – 3 g;
- česnako – 2 skiltelės;
- alyvuogių aliejus – 2 šaukštai;
- druskos – 1/5 šaukštelio.
Čigoniškų plokštainių paruošimas:
Virtas bulves sutrinkite į bulvių košę. Į šiltą bulvių nuovirą supilkite mieles ir cukrų, išmaišykite. Bulvių košę pasūdykite, išmaišykite ir sudėkite į dubenį su miltais
. Į miltus supilkite mielių vandenį ir augalinį aliejų, rankomis išminkykite tvirtą ir nelipnią tešlą. Palikite tešlą po maistine plėvele 30-40 min.
Krapus smulkiai
supjaustykite
ir įmaišykite į alyvuogių aliejų. Į aliejų suberkite česnaką, pasūdykite ir išmaišykite.
Likusius krapus ir žaliuosius svogūnus
susmulkinkite.
Padėkite tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir iškočiokite į didelį tešlos lakštą
. Tešlos lakštą apibarstykite krapais ir žaliaisiais svogūnais, paskleiskite juos po visą paviršių. Aptepkite tešlą sviesto, krapų ir česnakų padažu ir susukite žalumynus į ritinį.
Padalykite ritinį į 3 lygias dalis, sudėkite vertikaliai ir prispauskite prie stalo.
Įdarą paslėpkite tešlos viduje, jei jis išėjo.
Keptuvę patepkite augaliniu aliejumi ir įkaitinkite. Su kočėlu iškočiokite tortilijas pagal keptuvės skersmenį, vieną po kitos dėkite ant įkaitusio paviršiaus.
Kepkite po riekelę iš kiekvienos pusės po minutę, kol paruduos. Taip pat apkepkite likusias tortilijas.
Apšlakstykite tortilijas aliejumi ir česnakiniu padažu. Rezultatas – aromatinga ir skonio kupina čigoniška plokštainio duona.
