Sekite mus Facebook'e!
Turkiškų ledų istorija siekia kelis šimtmečius. Manoma, kad ledus į Osmanų imperiją XVI a. atvežė Venecijos prekybininkai.
Osmanų imperijoje ledai buvo gaminami iš sniego ir ledo, taip pat buvo gardinami vaisiais, riešutais ir kitais ingredientais. Ledų
gamyba buvo sudėtingas ir daug laiko reikalaujantis procesas, todėl jie buvo prieinami tik turtingiesiems. Ilgainiui ledai tapo prieinamesni plačiajai visuomenei. Turkijoje atsirado gatvės prekeivių, pardavinėjančių ledus miestų gatvėse. Šiandien turkiški ledai tebėra populiarus skanėstas. Pasigaminkime turkiškų ledų patys.
Ingredientai: 1:
- Riebus pienas – 1 litras;
- kukurūzų krakmolo – 140 g;
- kondensuotas pienas – 400 g.
Graikinių ledų ingredientai:
- Vanilinas – 1 g;
- žemės riešutai – 100 g;
- sultenių – 100 g.
Šokoladinių ledų ingredientai:
- Kakava – 30 g;
- Šokoladas – 50 g.
Vyšninių ledų ingredientai:
- Sudedamosios dalys: šaldytos vyšnios – 200 g;
- Cukrus – 30 g;
- Bananas – 1 vnt.
Turkiškų ledų paruošimas:
Pieną pašildykite iki 90 laipsnių ir 100 ml supilkite į atskirą indą. Sumaišykite 100 ml pieno su krakmolu, kol neliks gumuliukų. 100 ml pieno
supilkite atgal į indą ir užvirinkite. Į karštą pieną supilkite kondensuotą pieną ir išmaišykite.
Norėdami paruošti įdarus, susmulkinkite žemės riešutus smulkiais trupiniais ir nuplaukite sultenes.
Puode sumaišykite vyšnias su cukrumi ir virkite, kol susidarys sultys
. Bananą supjaustykite mažais gabalėliais ir sumaišykite blenderiu su vyšnių uogiene, komponentus susmulkinkite iki tyrės.
Šokoladą sutarkuokite nedideliu smulkintuvu
. Į ⅓ pieno mišinio supilkite vanilę, tada riešutus ir sultenes, išmaišykite. Šaukštu sudėkite riešutų ledus į formą ir valandai įkiškite į šaldiklį.
Į antrąją dalį pieno mišinio supilkite kakavą ir gerai išmaišykite. Pabarstykite ledus šokolado drožlėmis ir dėkite į šaldiklį valandai.
Į paskutinę pieno masės dalį supilkite trintas vyšnias ir bananą, išmaišykite ir palikite šaldiklyje valandai.
Rezultatas – saldūs ir skanūs naminiai turkiški ledai.
Jį galima ruošti su kitais vaisiais, uogomis, cukruotais vaisiais ir uogomis.
