Sekite mus Facebook'e!
Pyragai – daugelyje šalių paplitęs konditerijos kepinys. Pavyzdžiui, pyragai buvo svarbi slavų mitybos dalis. Moterys nuolat ruošdavo įvairius pyragus su kopūstų įdaru, ropių pyragus, kiaušinių pyragus ir mėsos pyragus. Taip pat buvo naudojami pyragai su saldžiais uogų ir vaisių įdarais
. Iš pradžių buvo ruošiamas vienas didelis pyragas. Tačiau dėl vyrų pirmavimo prie stalo tradicijos vaikams po valgio nieko nelikdavo. Todėl moterys pradėjo kepti porcijinius mažus pyragus
. Pasigaminkime purius ir minkštus pyragus su vištienos įdaru.
Tešlos, skirtos pyragėliams, sudedamosios dalys:
- Pienas – 150 ml;
- vandens – 300 ml;
- sausos mielės – 2 šaukšteliai;
- cukraus – 50 g;
- druskos – 1 šaukštelis;
- augalinis aliejus – 30 ml;
- miltai – 700 g.
Padažo ingredientai:
- Sviestas – 30 g;
- miltai – 1,5 valgomojo šaukšto;
- pieno – 200 ml.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sudedamosios dalys: vištiena – 700 g;
- svogūnas – 250 g;
- druska – 10 g;
- maltų juodųjų pipirų – ¼ šaukštelio;
- augalinis aliejus – 30 ml;
- sultinys – 70 ml.
Vištienos paplotėlių paruošimas:
Į dubenį supilkite karštą vandenį ir šaltą pieną, suberkite cukrų ir 5 valgomuosius šaukštus miltų, maišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps.
Į mielių mišinį persijokite šiek tiek miltų ir druskos ir išmaišykite
.
Toliau pilkite miltus, palaipsniui perkeldami ant stalo minkyti. Prieš tai į tešlą įpilkite augalinio aliejaus
. Kai tešla taps šiek tiek lipni, įdėkite ją į indą, uždenkite dangčiu ir palikite valandai. Tuo metu įdarui atsitiktinai supjaustykite svogūną
. Vištieną padalykite į nedidelius gabalėlius ir pertrinkite per mėsmalę. Keptuvėje augaliniame aliejuje lengvai pakepinkite svogūną
. Kartu su svogūnu, druska ir pipirais pakepinkite maltą mėsą.
Keptuvėje susikaupusias sultis šaukštu supilkite į atskirą indą
. Išminkykite pakilusią tešlą ir palikite ją dar 50 minučių.
Atvėsusią
maltą
mėsą ir svogūnus pertrinkite per mėsmalę
.
Padažui keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite miltus ir išmaišykite, kepkite porą minučių. Į miltų ir sviesto mišinį supilkite pieną, sutrupinkite visus gumulėlius
. Padažą pakaitinkite, kad sutirštėtų, ir nukelkite nuo ugnies. Į keptuvę sudėkite vištienos faršą, sumaišykite su sultiniu ir likusiomis sultimis.
Į faršą supilkite padažą, sumaišykite ingredientus.
Dar kartą išminkykite tešlą, patepkite stalą augaliniu aliejumi ir padalykite tešlą į 20 nedidelių ritinėlių. Kiekvieną ritinėlį rankomis išminkykite į plokščius pyragėlius ir sudėkite į juos šiltą faršą. Įdarą
tešloje užkimškite
.
Orkaitėje kepimui skirtus paplotėlius palikite apvalius, o keptuvėje juos šiek tiek suplokite.
Palikite pyragėlius 10 min. po celofanu
. Aptepkite pyragėlius plaktu kiaušiniu, sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir kepkite 20 min. 170 laipsnių temperatūroje.
Iškepkite plokščius paplotėlius keptuvėje su augaliniu aliejumi, kol iš abiejų pusių taps auksinės spalvos.
Orkaitėje kepdami gausite minkštus ir minkštus paplotėlius, o keptuvėje – traškius ir apskrudusius paplotėlius.
Viduje esantis įdaras nesutrupa ir ilgai išlieka sultingas.
