Sekite mus Facebook'e!
Koldūnai – tai kepiniai iš keptos tešlos su skylute viduryje. Jie populiarūs daugelyje pasaulio šalių ir turi turtingą istoriją. Nėra tikslių duomenų, kur ir kada atsirado pirmieji koldūnai
. Pagal vieną versiją pirmieji koldūnai atsirado senovės Romoje. Romėnai gamino į šiuolaikinius koldūnus panašų patiekalą iš riebaluose keptos tešlos. Europoje koldūnai išpopuliarėjo viduramžiais. Tuo metu jie buvo gaminami iš mielinės tešlos, kuri buvo kepama aliejuje. Kartu su Europos kolonistais į Ameriką atkeliavo ir koldūnai. Čia jie ypač išpopuliarėjo ir įgijo šiuolaikinę išvaizdą. Šiandien koldūnai tebėra mėgstamas skanėstas daugelyje pasaulio šalių,
gaminamas pagal skirtingus receptus, su įvairiais įdarais ir pabarstukais.
Sudedamosios dalys: 1:
- Miltai – 500 g;
- Kiaušinis – 20 g;
- Vanduo – 310 g;
- Cukrus – 60 g;
- sausos mielės – 6 g;
- Margarinas – 30 g;
- Druska – 5 g;
- Augalinis aliejus – 500 g.
Tešlos keksiukų paruošimas:
Į miltų įdubimą supilkite vandenį, įmuškite kiaušinį. Į mišinį supilkite cukrų, druską ir sausas mieles, komponentus sumaišykite
. Į bendrą masę įpilkite margarino, tešlą minkykite 10 minučių. Suformuotą tešlą sudėkite į augaliniu aliejumi pateptą indą, patepkite
augaliniu aliejumi ir palikite po celofanu 1,5 valandos. Išminkykite tešlą ir padalykite ją į 25 g ritinėlius
. 8 minutes palikite ritinėlius ant stalo, tada kiekviename iš jų padarykite po skylutę. Dar 10 minučių palikite ant stalo.
Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir sudėkite į jį koldūnus. Kepkite juos iš abiejų pusių po porą minučių.
Gausite purius minkštus koldūnus. Iškepusius galite apibarstyti cukraus pudra.
