Sekite mus Facebook'e!
Golubcai yra labai prieštaringas patiekalas, apipintas daugybe mitų. Pavyzdžiui, vienas iš populiariausių mitų yra paties žodžio „golubcy” kilmė. Manoma, kad balandžiai taip pavadinti dėl jų panašumo į balandžius. Patiekalo šaknys esą siekia prancūzų virtuvę. Vis dėlto įrodyta, kad balandėliai pirmiausia atsirado įvairiose pasaulio virtuvėse – nuo lenkų iki kinų. Iš
Daliaus žodyno galima suprasti, kad balandėliai savo pavadinimą gavo iš galuškų. Tai reiškia prosą su mėsa, suvyniotą į kopūsto lapą
. Dabar įdaryti
kopūstai
ruošiami įvairiais būdais. Yra būdas kepti keptuvėje.
Įdarytų kopūstų ingredientai:
- Kiaulienos maltos mėsos – 800 g;
- kopūstai maltai mėsai – 6o0 g;
- Svogūnas – 2 vnt;
- bulguro – 70 g;
- česnakas – 2 skiltelės;
- Paprika – 1 šaukštelis;
- Itališkos žolelės – 1 šaukštelis;
- juodųjų pipirų – ½ šaukštelio;
- pomidorų pasta – 1 valgomasis šaukštas;
- Lecho – 2 šaukštai.
Įdarytų kopūstų paruošimas:
Supjaustykite česnaką plonomis plokštelėmis, svogūną supjaustykite plunksnelėmis. Keptuvėje apkepkite svogūną ir česnaką
. 250 g kopūstų susmulkinkite, svogūną smulkiai supjaustykite. Sumaišykite svogūną ir kopūstus blenderiu ir susmulkinkite iki košės konsistencijos
. Sudėkite kopūstų masę į maltą mėsą, supilkite bulgurą, papriką, itališkas žoleles, juoduosius pipirus, gerai išmaišykite rankomis. Į pakepintus svogūnus ir česnakus sudėkite pomidorų pastą ir lecho, įpilkite 30 ml vandens ir išmaišykite
. Susmulkinkite likusius kopūstus ir sudėkite ant svogūnų, pomidorų pastos ir lecho mišinio, bet nemaišykite. Uždenkite kopūstus dangčiu ir troškinkite keptuvėje.
Iš smulkintų kopūstų formuokite nedidelius ovalius įdarytus kopūstus.
Kai kopūstai suminkštės, galite juos sumaišyti su svogūnų, lecho ir pomidorų mišiniu, dar 4 minutes troškinkite po dangčiu.
Įdarytus kopūstus sudėkite ant kopūstų lysvės, ½ įdarytų kopūstų užpilkite verdančiu vandeniu.
Uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite 35-40 minučių ant vidutinės ugnies
. 20 minučių troškinimo nepamirškite apversti įdaryto kopūsto iš kitos pusės. Po pagrindinio virimo į keptuvę galite suberti kalendrą.
Norėdami patiekti, pirmiausia sudėkite troškintus kopūstus į lėkštę. Ant jos sudėkite įdarytus kopūstus ir patiekite.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
