Sekite mus Facebook'e!
Tinkamas svogūnų laikymas po derliaus nuėmimo reikalauja laikytis tam tikrų technologijų ir neįtraukti įprastų klaidų. Daugelis sodininkų susiduria su priešlaikiniu daržovių gedimu dėl netinkamo paruošimo ilgalaikiam saugojimui.
Sėkmė priklauso ne tik nuo auginimo ir derliaus nuėmimo žemės ūkio technologijos, bet ir nuo kompetentingo požiūrio į derliaus nuėmimą. Nesilaikant pagrindinių taisyklių, vystosi puvimo procesai ir prarandama didelė dalis nuimtų svogūnų. Apsvarstykime pagrindinius principus, kurie padės išsaugoti derlių iki pavasario neprarandant kokybės.
Pirma , būtina užtikrinti kokybišką nuimto derliaus džiovinimą. Įprasta praktika palikti svogūnus lysvėje po derliaus nuėmimo nėra optimali.
„Patyrę sodininkai rekomenduoja nuimtus svogūnus nedelsiant perkelti į vėdinamą tamsią patalpą, kur jie bus laikomi šiltai ir apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Džiovinimas šviesoje gali prarasti daržovės skonį“
Antra , plonos svogūnėlių šaknys yra apipjaustomos. Lukšto negalima pašalinti, net jei jis iš dalies nusilupo nuo pagrindo. Kalbant apie džiovintas plunksnas, yra įvairių būdų, priklausomai nuo planuojamo laikymo būdo.

„Kai kurie sodininkai mieliau nupjauna džiovintus žalumynus, kiti juos naudoja pynėms, o tai labai supaprastina laikymo procesą ir taupo vietą“, – sakė redakcijos ekspertas.
Trečia , nustatoma optimali paruošto kaspino vieta ir išdėstymo būdas. Geriausia kasas laikyti pakabintas, kad būtų užtikrintas vienodas vėdinimas. Kitais atvejais naudojamos specialios dėžės su skylėmis arba tinkleliai.
„Drėgmė kambaryje neturėtų viršyti 70 %, o temperatūra turėtų būti ne žemesnė kaip 22 laipsniai Celsijaus. Šie parametrai yra nepaprastai svarbūs siekiant užkirsti kelią puvimo procesams“, – aiškino specialistas.
Laikydamiesi šių paprastų taisyklių, svogūnus galėsite laikyti iki pavasario neprarandant kokybės. Tinkamas džiovinimas, tinkamas genėjimas ir optimalių laikymo sąlygų sudarymas yra raktas į sėkmingą daržovių paruošimą ilgam laikui. Venkite dažnų klaidų, vasaros gyventojai kuo efektyviau panaudos nuimtą derlių. Investicijos į tinkamą svogūnų paruošimą laikymui atsiperka daug kartų, nes produktas išlieka visą žiemos-pavasario laikotarpį.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
