Sekite mus Facebook'e!
Tiršta sriuba – tai tiršta sriuba, kurios ingredientai po virimo sumalami į vientisą masę.
Tiršta sriuba Prancūzijoje atsirado XVII-XVIII a. Iš pradžių ji buvo ruošiama daržovių arba svogūnų sultinio pagrindu. Į ją buvo dedama džiovintos duonos riekelių ir tarkuotų bulvių. Vėliau į tyrės sriubą imta pilti pieno arba grietinėlės, todėl ji tapo tirštesnė ir švelnesnės konsistencijos.
Šiais laikais yra daugybė tyrės sriubų receptų: grybų, daržovių, mėsos, žuvies ir kitų. Jos populiarios daugelyje pasaulio virtuvių. Pavyzdžiui, trinta cukinijų sriuba yra aktuali, pasigaminkime ją kartu.
Ingredients:
- Sudedamosios dalys: cukinija – 2 vnt;
- Bulvės – 2 vnt;
- Svogūnai – 2 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- česnakas – 3 skiltelės;
- lydytas grietinėlės sūris – 1 vnt;
- Vanduo – 600 ml;
- Augalinis aliejus;
- Druska – ½ šaukštelio.
Duonos džiūvėsėlių ingredientai:
- Sudedamosios dalys: Batonas – 100 g;
- augalinis aliejus – 20 ml;
- Paprikos – ½ šaukštelio;
- Provanso žolelių – ½ šaukštelio;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Česnakas – 2 skiltelės.
Cukinijų tyrės sriubos paruošimas:
Svogūną smulkiai supjaustykite, česnaką susmulkinkite ir kepkite keptuvėje kartu su augaliniu aliejumi, kol taps skaidrus. Morkas sutarkuokite stambia tarka, nuluptas bulves supjaustykite nedideliais kubeliais
. Bulves ir morkas sudėkite prie svogūnų, sumaišykite ir virkite, kol morkos suminkštės. Tuo metu nuluptą cukiniją supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite prie likusių
daržovių. Į daržoves supilkite vandenį, kad jis jų visiškai neuždengtų, virkite. Duoną supjaustykite mažais kubeliais, palikdami tik trupinius
. Į duonos kubelius įmaišykite papriką, prieskonines žoleles ir druską, sudėkite išspaustą česnaką. Į duoną
supilkite
aliejų ir išmaišykite
. Duonos kubelius sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir kepkite 150 laipsnių temperatūroje 5 minutes. Sutarkuokite sūrį ir sudėkite į sriubą, pagardinkite druska bei pipirais ir 5 min. pavirkite po dangčiu.
Tada panardinamuoju maišytuvu sriubą sutrinkite iki tyrės
.
Cukinijų sriubą geriau patiekti su šiltais džiūvėsėliais. Sriuba taip pat dažnai apibarstoma žolelėmis, kad būtų intensyvesnio skonio.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
