Sekite mus Facebook'e!
Tiršta sriuba – tai tiršta sriuba, kurios ingredientai po virimo sumalami į vientisą masę.
Tiršta sriuba Prancūzijoje atsirado XVII-XVIII a. Iš pradžių ji buvo ruošiama daržovių arba svogūnų sultinio pagrindu. Į ją buvo dedama džiovintos duonos riekelių ir tarkuotų bulvių. Vėliau į tyrės sriubą imta pilti pieno arba grietinėlės, todėl ji tapo tirštesnė ir švelnesnės konsistencijos.
Šiais laikais yra daugybė tyrės sriubų receptų: grybų, daržovių, mėsos, žuvies ir kitų. Jos populiarios daugelyje pasaulio virtuvių. Pavyzdžiui, trinta cukinijų sriuba yra aktuali, pasigaminkime ją kartu.
Ingredients:
- Sudedamosios dalys: cukinija – 2 vnt;
- Bulvės – 2 vnt;
- Svogūnai – 2 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- česnakas – 3 skiltelės;
- lydytas grietinėlės sūris – 1 vnt;
- Vanduo – 600 ml;
- Augalinis aliejus;
- Druska – ½ šaukštelio.
Duonos džiūvėsėlių ingredientai:
- Sudedamosios dalys: Batonas – 100 g;
- augalinis aliejus – 20 ml;
- Paprikos – ½ šaukštelio;
- Provanso žolelių – ½ šaukštelio;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Česnakas – 2 skiltelės.
Cukinijų tyrės sriubos paruošimas:
Svogūną smulkiai supjaustykite, česnaką susmulkinkite ir kepkite keptuvėje kartu su augaliniu aliejumi, kol taps skaidrus. Morkas sutarkuokite stambia tarka, nuluptas bulves supjaustykite nedideliais kubeliais
. Bulves ir morkas sudėkite prie svogūnų, sumaišykite ir virkite, kol morkos suminkštės. Tuo metu nuluptą cukiniją supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite prie likusių
daržovių. Į daržoves supilkite vandenį, kad jis jų visiškai neuždengtų, virkite. Duoną supjaustykite mažais kubeliais, palikdami tik trupinius
. Į duonos kubelius įmaišykite papriką, prieskonines žoleles ir druską, sudėkite išspaustą česnaką. Į duoną
supilkite
aliejų ir išmaišykite
. Duonos kubelius sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir kepkite 150 laipsnių temperatūroje 5 minutes. Sutarkuokite sūrį ir sudėkite į sriubą, pagardinkite druska bei pipirais ir 5 min. pavirkite po dangčiu.
Tada panardinamuoju maišytuvu sriubą sutrinkite iki tyrės
.
Cukinijų sriubą geriau patiekti su šiltais džiūvėsėliais. Sriuba taip pat dažnai apibarstoma žolelėmis, kad būtų intensyvesnio skonio.
