Buženina yra tradicinis mėsos patiekalas, užimantis ypatingą vietą Rytų Europos virtuvėje. Tai keptas arba virtas visas kiaulienos gabalas, dažniausiai sprandinė arba mentė, iš anksto marinuotas su prieskoniais ir česnakais. Buzhenina vertinama dėl sodraus skonio, prieskonių aromato ir sultingos tekstūros.
Šis patiekalas vienodai gerai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventinėms vaišėms.
Bouženina patiekiama karšta kaip pagrindinis patiekalas arba šalta kaip šaltas mėsos gabalas. Jis ruošiamas be sudėtingų technologijų, tačiau su dėmesiu detalėms.
Sudedamosios dalys: 1:
- Kiaulienos sprandinė – 1 kg;
- Druska – 2 šaukšteliai;
- Juodieji pipirai – 2 šaukšteliai;
- lauro lapai – 1 vnt;
- česnakas – 11 skiltelių;
- Verdantis vanduo – 1 litras.
Boujenina paruošimas:
Druskos, sumaišytos su juodaisiais pipirais, 8 skiltelės česnako, padalytos per pusę.
Kiekvieną česnako skiltelės puselę apvoliokite druskos ir pipirų mišinyje ir pridėkite
lauro lapų
gabalėlius. Kiaulienos sprandinėje padarome nedidelius įpjovimus, į kuriuos įdedame gvazdikėlių puseles su lauro lapu.
Į mėsą įtrinkite likusią druską ir pipirus ir palikite marinuotis kelioms valandoms. Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų, apkepiname mėsą iš visų pusių iki auksinės spalvos.
Į puodą įpilame verdančio vandens, įdedame 3 česnako skilteles, lauro lapą ir šaukštą druskos. Po dangčiu ant silpnos ugnies bulvieną virkite 1,5 valandos
. Po 45 minučių mėsą svarbu apversti į kitą pusę ir virti toliau. Palikite boujeniną atvėsti sultinyje.

Gausite minkštą, sultingą naminę boujeniną. Ją galima patiekti iš karto atvėsusią.