Sekite mus Facebook'e!
Norvegiškas bemielis tortas – tai išskirtinis desertas, kuriame dera švelnūs pyragaičiai, traški beza ir orus kremas.
Šiam tortui būdingas tekstūrų kontrastas – minkštą tešlą harmoningai papildo bezos su riešutais sluoksnis, o kremo sluoksnis suteikia ypatingo švelnumo. Nepaisant ingredientų paprastumo, pyrago skonis yra išraiškingas ir subalansuotas, todėl jis puikiai tinka šventiniams arbatos vakarėliams ir ypatingoms progoms.
Šiam desertui paruošti nereikia sudėtingos technikos, tačiau reikia atidumo ir tikslumo – svarbu teisingai suplakti beė ir neišdžiovinti pyragaičių. Tačiau rezultatas pateisina visas pastangas: lengvas, erdvus, su subtiliomis karamelės natomis ir maloniu saldumu, šis pyragas bus tikras atradimas rafinuotų kepinių mėgėjams.
Biskvito ingredientai:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- Tryniai – 3 vnt;
- Cukrus – 4 šaukštai;
- Vanilinis cukrus – 20 g;
- Miltai – 4 šaukštai;
- Kepimo milteliai – 1 šaukštelis.
Ingredientai meringue:
- Baltymai – 3 vnt;
- Cukrus – 80 g;
- Druska – žiupsnelis;
- Riešutai – 100 g.
Kremo ingredientai:
- grietinėlė 33% – 300 ml;
- cukraus pudros – 4 šaukšteliai;
- Riešutų trupiniai.
Norvegiško pyrago paruošimas:
Kiaušinius ir trynius išplakame mikseriu iki putų, supilame cukrų ir vanilinį cukrų, plakame, kol masė tampa balta. Sumaišyti miltus ir kepimo miltelius, supilti į kiaušinių masę, plaktuvu išminkyti tirštą tešlą.
Tešlą dėti ant pergamentu išklotos kepimo skardos, išlyginti paviršių. Bezei kiaušinių baltymus su cukrumi ir druska išplakite iki purių, stabilių putų
. Į bezę supilkite susmulkintus riešutus ir masę išmaišykite. Mišinį nedidelėmis bangomis paskirstykite ant tešlos viršaus
. 25 minutes kepkite biskvitą 180 laipsnių temperatūroje. Kremui grietinėlę išplakite su cukraus pudra iki standžių viršūnių.
Biskvitą padalykite į 3 lygias dalis
.
Ant kelių pergamentu išklotų folijos lakštų išdėliokite po vieną plutą su beleku. Pagal torto parametrus iš folijos padarykite formą su šonais
. Ant bemielės viršaus dėkite kremą, uždenkite jį bemielės viršu. Kitą torto sluoksnį sutepkite kremu ir ant jo uždėkite tortą su beze viršaus žemyn
. Paskutinio torto viršų sutepkite kremu, uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 8 valandoms. Prieš patiekdami nuimkite foliją nuo torto ir palikite jį šiltai 2 valandoms.
Papuoškite tortą smulkintais riešutais arba migdolų žiedlapiais. Norvegiškas pyragas yra skanus ir įdomus.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
