Sekite mus Facebook'e!
Pyragai, kitaip nei tortai, nebuvo vieni iš pirmųjų žmonių paruoštų desertų rūšių. Pyragaičių istorija prasidėjo prieš 2000 metų. Pirmieji tortai buvo primityvūs, todėl istorija šių receptų neišsaugojo
. Tikrasis saldžiųjų pyragaičių suklestėjimas įvyko XVII amžiuje. Tada Europos kulinarijos knygose buvo galima rasti pirmuosius 3 pyragų gaminimo būdus. Iš esmės šie receptai buvo skirti šventiniams karališkiesiems ir imperatoriškiesiems stalams
. Dabar tortų kulinarijoje yra daugybė įvairiems skoniams. Tačiau verta būti išrankiems, kad nenusiviltumėte neskaniais desertais. Pabandykime patys pasigaminti itališkus tortus.
Itališkų pyragų tešlos ingredientai:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus – 50 g;
- vanilinio cukraus – 1 šaukštelis;
- augalinis aliejus – 50 g;
- miltai – 250 g;
- raugo – ½ šaukštelio.
Kremo ingredientai:
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- rikotos – 400 g;
- cukraus – 120 g;
- citrinos žievelės;
- citrinos sulčių – 1 valgomasis šaukštas. litras.
Itališkų pyragaičių paruošimas:
Į dubenį su kiaušiniais supilkite druską, klasikinį ir vanilinį cukrų, maišykite, kol ištirps kruopos. Į kiaušinių mišinį supilkite augalinį aliejų, suberkite miltus ir kepimo miltelius
ir mentele, o tada rankomis išminkykite vientisą, minkštą tešlą. Tešlą uždenkite celofanu ir 20 minučių nusiųskite į šaldytuvą
. Įdarui atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinius su druska, cukrumi, rikota, citrinos žievele ir sultimis. Išplakite ingredientus mikseriu iki vientisos kreminės masės
. Padalykite tešlą į 2 lygias dalis. Tešlą iškočiokite į 5-6 mm storio 20×30 cm skersmens lakštus. Padalykite tešlą į 10×10 cm dydžio kvadratėlius.
Dėkite kvadratėlius į keksiukų formeles, stengdamiesi ištepti jų šonus ir dugną.
Keksiukų kampučiai turi šiek tiek kyšoti iš formelių.
Į vidų sudėkite įdarą, užlenkdami kampus į vidų
. Keksiukus kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Šis pyragas vadinamas „Soffioni”, jame juntamas citrusinių vaisių skonis. Iškepusį pyragą galite apibarstyti cukraus pudra.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
