Sekite mus Facebook'e!
Sriubos užima ypatingą vietą tradicinėje vokiečių virtuvėje, o vienas ryškiausių pavyzdžių yra strulės sriuba. Šios neįprastos plonos tešlos bandelės su malta mėsa viduje yra labai soti sriuba, šildanti net šalčiausiomis dienomis. Sriuba yra greita, soti ir ekonomiška, o pats receptas laikomas sveikos mitybos dalimi ir tinka tiems, kurie jau seniai nori numesti svorio.

Ingredientai:
Miltai – 180 g
Vanduo – 100 ml
Krapai – pusė nedidelės kekšelio
Druska – žiupsnelis tešlai, pagal skonį sriubai ir maltai mėsai
Malta mėsa (kiauliena arba kita pagal skonį) – 300 g
Malti juodieji pipirai – žiupsnelis
Morkos – 1 vnt. (pusė kepimui, pusė sriubai)
Svogūnas – 1 vnt.
Bulvės – 2-3 vnt.
Lauro lapas – 1 vnt.
Sviestas – mažas gabalėlis
Augalinis aliejus – šiek tiek kepimui
Petražolės ir krapai – pagal skonį
Paruošimas:
Miltus persijokite į dubenį, suberkite smulkiai supjaustytus krapus ir žiupsnelį druskos. Išmaišykite ir supilkite vandenį. Minkykite tvirtą tešlą, kuri suliptų į rutulį. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir 20 minučių palaikykite šaldytuve, kad suaktyvėtų glitimas ir tešla taptų elastingesnė. Kol tešla ilsisi, paruoškite daržoves kepimui. Nulupkite morkas ir padalinkite jas į dvi dalis: vieną pusę sutarkuokite smulkia tarka, kitą pusę pasilikite sriubai. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Į keptuvę įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto.

Sudėkite svogūną ir tarkuotą morką, išmaišykite ir kepkite ant vidutinės ugnies. Svarbu daržoves lengvai apkepti, kol suminkštės, bet ne iki auksinės rudos spalvos – taip išsaugosite subtilų jų skonį, o sultinys įgaus subtilų, kreminį aromatą. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite ją plonu, 2–3 mm storio sluoksniu. Paruoškite faršą: pagardinkite trečdaliu arbatinio šaukštelio druskos, įberkite žiupsnelį maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Tolygiai paskleiskite faršą ant iškočiotos tešlos.

Tešlą perpjaukite išilgai per pusę ir kiekvieną pusę iškočiokite nuo centro į išorę, sandariai suvyniodami, kad vėliau būtų galima šiek tiek suspausti vyniotinį. Supjaustykite vyniotinius į 2 cm pločio gabalėlius. Šie maži vyniotiniai vadinami štruliais. Trijų litrų puode užvirinkite vandenį. Kitą morkos pusę supjaustykite mažais kubeliais, nulupkite bulves ir supjaustykite dideliais kubeliais. Daržoves kartu su lauro lapu sudėkite į verdantį vandenį.

Troškinkite apie 5 minutes, tada pagardinkite sriubą druska pagal skonį. Atsargiai sudėkite štrudelius į puodą ir vėl užvirinkite. Sudėkite pakepintus svogūnus ir morkas, išmaišykite ir virkite sriubą ant silpnos ugnies apie 7 minutes. Prieš baigiant virti, įberkite šviežių petražolių ir krapų. Išmaišykite, nukelkite nuo ugnies ir leiskite sriubai pastovėti porą minučių.

Patiekite karštus: mėsa įdaryti bandelės minkštos, daržovės – sodraus sultinio, o kreminis pagrindas – ryškaus skonio.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.

