Sekite mus Facebook'e!
Pyragaičiai laikomi vienu populiariausių Sovietų Sąjungoje išrastų miltinių produktų. Savo forma jie primena amerikietiškus keksiukus. Tačiau tarp pyragaičių ir koldūnų yra ir daug skirtumų. Pyragaičiai yra akytesni ir nesunkesni nei koldūnai. Paprastai amerikietiškas desertas gaminamas iš tankesnės
tešlos. Pyragėliai patys savaime nėra saldūs, juos pasaldina ant viršaus užtepamas glajus. Koldūnai iš pradžių yra saldūs, jie dažniausiai apibarstomi cukraus pudra
, tikriausiai dėl
cukraus pudros
trūkumo SSRS.
Papasakosime, kaip pasigaminti sovietinius koldūnus namuose.
Pyragaičių ingredientai:
- Miltai – 500 g;
- Vanduo – 310 g;
- Druska – 5 g;
- Cukrus – 60 g;
- spaustos mielės – 16 g;
- Margarinas – 30 g;
- Kiaušinis – 20 g;
- Augalinis aliejus – 900 g.
Plikytų keksiukų paruošimas:
Išpilkite miltus ant stalo ir viduryje padarykite įdubimą. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinį ir pusę jo supilkite į kraterį su šiltu vandeniu. Supilkite
druską, cukrų ir mieles ir išminkykite elastingą tešlą
.
Į tešlą įpilkite minkšto margarino, toliau minkykite 5-10 min.
Ištepkite indą augaliniu aliejumi, sudėkite į jį tešlą, uždenkite maistine plėvele ir palikite 1,5 val. Išminkykite tešlą ir padalykite į 20-25 g gabalėlius.
Galite gaminti didesnius koldūnus, tuomet gabalėliai turėtų būti po 40-45 g. Tešlą geriau minkyti ant aliejumi patepto stalo.
Suformuokite rutuliukus ir palikite 10 minučių po rankšluosčiu. Tada rutuliukuose padarykite skylutes ir palikite koldūnus 10 minučių pailsėti.
Gilioje keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų iki 180 laipsnių temperatūros. Iškepkite koldūnus ir kepkite po porą minučių iš abiejų pusių.
Aliejaus temperatūrą galite patikrinti mediniu pagaliuku, aliejus turi būti putojantis.
Iškepusius koldūnus rekomenduojame apibarstyti cukraus pudra.
