Sekite mus Facebook'e!
Pirmą kartą apie įdarytus plokštainius užsimenama daugelio kultūrų istorijoje. Senovės Egipte ir Mesopotamijoje buvo gaminami sūriu, daržovėmis ir mėsa įdaryti plokštainiai. Senovės Graikijoje ir Romoje buvo populiarūs vaisiais, riešutais ir medumi įdaryti plokštainiai
. Viduramžiais Europoje atsirado naujų įdarytų plokštainių ingredientų: prieskonių, cukraus, pieno ir grietinėlės. Išpopuliarėjo tokie plokštainiai kaip vatruška, samsa ir kulebyaka
. Renesanso laikotarpiu įdaryti plokštainiai tapo sudėtingesni ir tobulesni. Atsirado naujų receptų, pagal kuriuos plokštainis buvo derinamas su įvairiais įdarais
. Šiandien egzistuoja didžiulė įdarytų plokštainių įvairovė. Jie gali būti saldūs, vaisiniai, mėsos, daržovių
ir
kt.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 700 g;
- kefyro – 400 ml;
- grietinė – 3 valg;
- druskos – 1 šaukštelis;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- sodos – 1 valgomasis šaukštelis;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sūris suluguni – 400 g;
- kiaušinis – 4 vnt;
- žaliasis svogūnas – 1 ryšulėlis;
- druskos – žiupsnelis.
Tortilijų su įdaru paruošimas:
Į dubenį su miltais padarykite įdubimą, supilkite šiltą kefyrą, sudėkite grietinę, įberkite druskos, cukraus ir sodos. Pirmiausia sumaišykite ingredientus dubenyje, tada suberkite miltus
. Užminkykite minkštą ir elastingą tešlą, supilkite į ją augalinį aliejų. Surinkite tešlą į bloką, minkykite ją ant stalo 5 minutes.
Padalykite tešlą į 4 lygias dalis, iškočiokite į ritinėlius. Kol ruošime įdarą, ritinėlius uždenkite maistine plėvele
. Sūrį sutarkuokite smulkia tarka, kietai virtus kiaušinius sutarkuokite stambia tarka. Susmulkinkite žaliąjį svogūną, sumaišykite su sūriu ir kiaušiniais, pasūdykite.
Kolobokus iškočiokite į plonus apvalius pyragėlius
.
Į vidurį sudėkite įdarą, plokštainio kraštus surinkite į vidurį kaip maišą
. Uždenkite įdarą, plokštainį įdėkite siūle žemyn. Lengvai iškočiokite plokštainį, kad jo skersmuo būtų maždaug lygus keptuvės skersmeniui
. Kepkite plokštainį keptuvėje augaliniame aliejuje po 5 minutes iš kiekvienos pusės. Antrąją pusę geriau kepti po dangčiu ant silpnos ugnies.
Tai skanūs sūrio plokštainiai. Šis receptas puikiai tiks kasdieniam naudojimui.
