Sekite mus Facebook'e!
Pyrago istorija siekia kelis šimtmečius. Pirmieji pyragai buvo paprasti ir plokšti pyragai arba plokšti apvalūs kepiniai iš kietųjų kviečių. Kaip saldiklis buvo naudojamas medus arba džiovinti vaisiai, o papuošimui – įvairios sėklos
. Viduramžiais pyragai tapo sudėtingesni ir rafinuotesni. Jie pradėti gaminti iš sluoksniuotos tešlos, į juos dėti įvairūs įdarai ir puošti vaisiais bei riešutais. Tortai tapo prabangos ir turto simboliu
. Renesanso laikotarpiu atsirado naujos tešlos rūšys, pavyzdžiui, sausainių ir biskvitų tešla, taip pat nauji įdarai ir papuošimai. Tortai tapo ne tik desertu, bet ir meno kūriniu
. Paruoškime paprastą sausainių tortą.
Biskvitinio pyrago ingredientai:
- Sausainiai – 350 g;
- sviestas – 90 g;
- pienas – 30 ml.
Kremo ingredientai:
- Kiaušinio trynys – vnt;
- cukraus – 80 g;
- kukurūzų krakmolas – 60 g;
- pieno – 500 ml;
- baltojo šokolado – 50 g;
- maskarponės – 100 g.
Pyrago paruošimas:
Sumaišykite su pienu ir ištirpintu sviestu. Padalykite sausainių tešlą į dvi lygias dalis.
20 cm skersmens konditerinį žiedą išklokite viena sausainių tešlos dalimi, sutankinkite dugną. Pyrago pagrindą porai minučių įdėkite į šaldytuvą.
Kremui sumaišykite kiaušinio trynį ir cukrų ir išmaišykite. Supilkite kukurūzų krakmolą, dalimis supilkite pieną ir maišykite iki vientisos masės
. Nuolat maišydami ant vidutinės ugnies išsukite iki tirštumo
.
Nukelkite kremo pagrindą nuo ugnies ir sudėkite baltąjį šokoladą bei maskarponę, maišykite, kol ingredientai ištirps kreme.
Paskirstykite kremą konditerinėje formoje, išlyginkite.
Ant kremo sluoksnio sukrėskite antrąją biskvito dalį, palikite tortą 4 valandoms sustingti šaldytuve.
Papuošimui tortą galite apibarstyti cukraus pudra.
Tortas puikiai tinka su storu kremo sluoksniu.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
