Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skanūs produktai, kurie sovietiniame viešojo maitinimo sektoriuje buvo naudojami beskoniams patiekalams ruošti, šiandien ne ką geresni.

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Dažnai iš vyresniosios kartos tenka girdėti, kad sovietinėse kavinėse ir valgyklose buvo patiekiami skanūs patiekalai. Ne tik užkandžiai (sriubos ir barščiai), bet ir pagrindiniai patiekalai: kotletai, kepsniai, kukuliai. Ir net per žuvies dieną (ketvirtadieniais).

Maistas buvo skanus: žuvis padaže, virta žuvis, kepta žuvis. O tada buvo kotletai ir kukuliai.

Nesiginčysiu, bet ne visi patiekalai buvo skanūs: namuose, naudojant tuos pačius ingredientus, buvo galima pagaminti ką nors skanesnio. 

Mane vis dar stebina, kaip kai kurie produktai valgyklose buvo panaudoti tokiems bjauriems patiekalams gaminti, kad net nenorėjai į juos žiūrėti, jau nekalbant apie valgymą.

Kad būtų aiškiau, apie ką kalbame, išvardinkime šiuos šlykščius patiekalus.

Makaronai yra pirmoje vietoje

Tiesą sakant, sovietmečiu nebuvo didelio gerų makaronų pasirinkimo. Dabar jų yra apstu: pagamintų iš kietųjų kviečių miltų, patrauklioje pakuotėje, įvairių rūšių ir formų, kad atitiktų kiekvieną skonį.

Tačiau dėl kažkokių priežasčių net paprasti ragai ar plunksnos sovietmečiu namuose buvo gaminami taip, kad juos būtų malonu valgyti, o kavinėse ir valgyklose šiuos ingredientus pavykdavo paversti šlykštumu stebinančia medžiaga, ir net padažas negalėjo pagyvinti lėkštėje esančio „monolito“, gulinčio kaip plyta. Keista, bet tas pats receptas šiandien restoranuose gaminamas makaronams. Ar jie bendrininkauja?

Rekomenduojame:  Kaip teisingai virti grybus - paprastas receptas

Antroje vietoje yra ryžiai

Norint išvirti gardžius virtus ryžius, nebūtina baigti kulinarijos mokyklos. Būtent tokie jie ir išeina namuose: gardūs ir purūs. O jei pagardinsite sviestu ir į lėkštę įdėsite marinuotų grybų, tai bus tikrai karališkas valgis.

Tačiau sovietiniame viešojo maitinimo sektoriuje virėjai akivaizdžiai dirbo be išsilavinimo. Arba, baigę tinkavimo kursus, eidavo dirbti į restoranus, manydami, kad ryžiai ruošiami lygiai taip pat, kaip ir tinko mišinys.

Štai kodėl jiems netgi pavyko purius ryžius, kuriuos patiekdavo kaip garnyrą, paversti sienų tinkavimo mišiniu. Tik tokio patiekalo skonis priminė ryžių košę.

Gerai, taigi sovietmečiu šalyje buvo išskirtinai Krasnodaro ryžiai, kurių veisimo metu šalyje buvo gausu, bet jie neturėjo skonio.

Tačiau šiandien turime neblogų vietinių veislių, yra daug importuotų ryžių, bet mes vis dar neišmokome virti ryžių viešojo maitinimo įstaigose.

Be to, toks nuostabus produktas kaip ryžiai buvo paverstas šlykščiu patiekalu, ryžių košę (srutas) užmaskuojant alkoholio ir cukraus mišiniu. Kas išdrįstų valgyti šį šlykštų dalyką?

Rekomenduojame:  Kokius kopūstus reikia marinuoti, kad jie ilgai išsilaikytų ir nebūtų kartus, ir kaip juos tinkamai virti

Troškinti kopūstai – „garbinga“ trečioji vieta

Trečioje vietoje tarp bjauriausių patiekalų viešojo maitinimo įstaigose yra mokyklų valgyklų siaubas (ir ne tik – šį patiekalą galima rasti visur, kur patiekiamas maistas) – troškinti kopūstai.

Jo kvapas atbaidė norinčius skaniai papietauti iš valgyklos (ir ne tik mokyklos valgyklos). Iš kur valgyklos darbuotojai gavo šio bjauraus patiekalo, kurio atsisakydavo ėsti net benamiai šunys, receptą?

Bet štai kas keisto: namuose jie troškintus kopūstus gamino taip, kad net ir išrankiausi gurmanai juos su pasimėgavimu rijo.

Tačiau valgyklose toks patiekalas kvepėjo kaip išskalbtas skuduras.

Neaišku, kokį interesą virėjai turėjo (ir tebeturi) ruošdami tokius šlykščius patiekalus?

O gal visi jie baigė statybų mokyklas ir nuėjo dirbti virėjais?

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.