Sekite mus Facebook'e!
Mėsos pyragai yra Rusijos ir Rytų Europos kultūrinio paveldo dalis. Tai patiekalas, kurio minkšta tešla slepia sultingą mėsos įdarą.
Senaisiais laikais Rusijoje pyragai buvo savotiškas šeimos gerovės rodiklis ir nuoširdaus svečių priėmimo simbolis. Be jų neapsieidavo nė viena šventė ar svarbus įvykis.
Pradžioje pyragai buvo kepami iš ruginių miltų, o įdarui buvo naudojama po ranka turėta mėsa – medžioklėje sugauta žvėriena arba gyvulių mėsa. Pasirinkimas priklausė nuo vietovės ir turimų produktų.
Pyragai buvo labai įvairūs. Jie skyrėsi forma, dydžiu ir paskirtimi. Kiekviena šeima turėjo savo unikalų receptą.
Tešlos ingredientai:
- gazuotas mineralinis vanduo – 250 ml;
- pienas – 250 ml;
- augalinis aliejus – 250 ml;
- miltai – 960 g;
- mielės – 2 šaukštai;
- cukraus – 2 valg. šaukštai;
- druskos – 1 valgomasis šaukštas.
Įdarui skirti ingredientai:
- Mėsos faršas: maltos mėsos – 300 g;
- svogūnas – 2 vnt;
- saldžioji paprika – 1 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- druskos – ½ šaukštelio.
Mėsos paplotėlių paruošimas:
Sumaišykite pieną su sodos vandeniu ir augaliniu aliejumi, supilkite į mišinį mieles ir cukrų. Į mišinį persijokite miltus, įberkite druskos ir užminkykite elastingą, tankią tešlą
. 20 min. palikite tešlą šiltai po celofanu. Tuo metu faršui smulkiai supjaustykite svogūną ir nuluptą papriką
. Morkas smulkiai sutarkuokite ir kartu su svogūnais bei paprikomis sudėkite į faršą. Maltą mėsą pasūdykite, suberkite mėgstamus prieskonius ir viską išmaišykite.
Išminkykite tešlą, padalykite ją į 12 vienodų dalių ir suformuokite suktinukus
.
Iš tešlos iškočiokite apvalius plonus paplotėlius
. Paplotėlius patepkite sviestu.
Sudėkite 4 plokštainius vieną ant kito ir 15-20 min. padėkite į šaldytuvą po maistine plėvele
. Atvėsusią tešlą iškočiokite į didelį stačiakampį. Ant sluoksnio krašto dėkite įdaro, o ant priešingo krašto – maltos mėsos ir daržovių.
Suvyniokite priešingus kraštus su įdaru į vidurį, padalydami tešlą į du suktinukus.
Suktinukus dėkite ant augaliniu aliejumi pateptos kepimo skardos
.
Būsimus pyragėlius patepkite kiaušinio ir pieno mišiniu. Padarykite nedidelius įpjovimus visame suktinukų paviršiuje. Pyragėlius kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35-40 minučių.
Gausite minkštus, sultingus suktinukus su mėsos įdaru. Dėl daržovių įdaras tampa sultingesnis ir įdomesnio skonio.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
