Khanum – tradicinis Vidurinės Azijos virtuvės patiekalas, tai plonai iškočiotos tešlos ritinys su įdaru, kepamas ant garų. Dažnai jis vadinamas „tinginiu mantu”, nes chanum savo sudėtimi ir skoniu panašus į mantą, tačiau skiriasi paprastesne paruošimo forma. Šis patiekalas plačiai paplitęs uzbekų, tadžikų ir uigūrų virtuvėse, kur kiekviena šeimininkė gali jam suteikti savų niuansų.
Khanum įdaras gali būti labai įvairus: nuo klasikinio maltos mėsos su svogūnais ir prieskoniais derinio iki daržovių variantų su bulvėmis, moliūgais ar kopūstais.
Kartais dėl sultingumo pridedama lašinių arba kalakutienos riebalų.
Sudedamosios dalys: 1:
- Vanduo – 200 ml;
- Kiaušinis – 1 kiaušinis;
- Druska – šaukštelis;
- Miltai – 350 g;
- Svogūnai – 2 vnt;
- Bulvės – 4 vnt;
- Juodieji pipirai – 1 šaukštelis;
- Įdaras – 400 g;
- Pomidoras – 1 vnt;
- krapai – ryšulėlis.
Hanuma paruošimas:
Įpilkite ½ šaukštelio druskos į dubenį su vandeniu, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Į vandenį dalimis supilkite miltus ir užminkykite tešlą
. Į tešlą supilkite augalinį aliejų ir toliau minkykite tešlą. Palikite tešlą po dangčiu 20 minučių.
Per tą laiką vieną svogūną supjaustykite mažais kubeliais, sumaišykite su druska ir juodaisiais pipirais dubenyje. Nulupkite bulves ir sutarkuokite jas stambia tarka, sudėkite prie svogūnų
. Į daržovių mišinį sudėkite maltą mėsą, išmaišykite. Išminkykite tešlą ir padalykite ją į 2 lygias dalis. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite kočėlu į ploną maždaug 45-50 cm skersmens sluoksnį.
Kiekvieną sluoksnį sulenkite į akordeoną ir padalykite į mažus kvadratėlius
.
Kiekvieną kvadratėlį iš
kočiokite
į tešlos juostelę
ir kiekvieną tešlos juostelę padalykite į kvadratėlius, į kuriuos dėkite įdarą. Įdarą užspauskite kvadratėlių viduje, padarydami stačiakampius su įdaru.
Dėkite „Hanum” į garintuvą ir garinkite 40 minučių. Tuo tarpu svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepkite keptuvėje su sviestu
. Pomidorą smulkiai supjaustykite ir sudėkite į svogūną, pakepinkite kartu, pabarstykite krapais.
Khanum geriau patiekti su keptais svogūnais ir pomidorais. Gausis aromatingas, sultingas patiekalas, kuris pavergs visus.