Achma – tai tradicinės turkiškos bandelės, pasižyminčios minkštumu, erdvia tekstūra ir sodriu kreminiu skoniu. Jos dažnai parduodamos Turkijos kepyklose ir yra populiarus pusryčių ar užkandžių patiekalas.
Pagrindinis achma kepinių bruožas – švelni, sluoksniuota tešla, minkoma su daug sviesto, kuris suteikia kepiniams ypatingą tekstūrą. Dažniausiai jos ruošiamos be įdaro, tačiau yra variantų su sūriu, mėsa ar šokoladu
. achma puikiai dera su puodeliu turkiškos arbatos ar kavos, o dėl savo aromato ir skonio yra mėgstamas kepinys ne tik Turkijoje, bet ir daugelyje kitų šalių.
Sudedamosios dalys:
- Pienas – 100 g;
- vanduo – 100 g;
- šviežios mielės – 21 g;
- cukrus – 60 g;
- druskos – 1 šaukštelis;
- kiaušinio baltymas – 1 vnt;
- augalinis aliejus – 60 g;
- miltai – 450 g;
- sviestas – 80 g;
- kiaušinio trynys – 1 vnt;
- kepimo milteliai – ½ šaukštelio.
Achma bandelių paruošimas:
Sumaišykite vandenį su pienu, supilkite cukrų ir mieles, išmaišykite ir palikite 15 min. Supilkite baltymus ir augalinį aliejų, druską ir išmaišykite
. Supilkite miltų mišinį ir ant stalo 7-8 min. minkykite minkštą, elastingą tešlą. Palikite tešlą augaliniu aliejumi pateptame ir celofanu uždengtame inde 1 val.
Tada išminkykite tešlą ir palikite ją 15 minučių. Tešlą rankomis ištempkite į ploną stačiakampį sluoksnį
. Tešlos sluoksnį patepkite minkštu sviestu ir vizualiai padalykite į 3 stačiakampius. Du stačiakampius sulenkite į vidurį, prieš tai kiekvieno
stačiakampio
paviršių
patepdami sviestu. Kelis kartus sulenkite stačiakampį į kvadratą. Išlyginkite kvadratą į didesnį sluoksnį, padalykite į 1-2 cm storio juosteles
. Kiekvieną
juostelę
susukite ir sujungę galus suformuokite didelius bandeles. Sudėkite bagelius ant kepimo skardos ir uždenkite celofanu, palikite 20-30 minučių.
Aptepkite bandeles kiaušinio trynio ir kepimo miltelių mišiniu ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 10-15 minučių.
Jei neturite pektelio, jį galite pakeisti pienu.
Gausite minkštas auksines turkiškas bandeles.
Receptas parengtas pagal kulinarinio kanalo „Cooking with Tanya 2.0” vaizdo įrašą.