Sekite mus Facebook'e!
Salotos – tai patiekalas, atkeliavęs iš senovės Romos ir Graikijos. Pirminė žodžio „salotos” reikšmė – sūrus patiekalas. Tiesa ta, kad salotos buvo ruošiamos iš minimalių komponentų. Dažniausiai į salotas buvo dedama žalumynų ir svogūnų. Atitinkamai, norint suteikti salotoms skonio, reikėjo pridėti kokio nors padažo. Kaip padažas buvo naudojama druska ir alyvuogių aliejus.
Laikui bėgant į salotas pradėta dėti daugiau daržovių. Tačiau ilgą laiką virėjai nedrįso patiekalo „sugadinti” mėsa, žuvimi ir kitais ingredientais. Tik XVIII a. prasidėjo visaverčiai eksperimentai su salotomis
. Papasakosime, kaip paruošti paprastas salotas „prancūziškas”.
Ingredientai: 1:
- Svogūnas – 1 vnt;
- druskos – ½ šaukštelio;
- cukraus – šaukštelis;
- acto – 2 valg. šaukštai;
- vandens – 100 ml;
- kumpio – 200 g;
- sūris – 200 g;
- saldžiarūgštis obuolys – vnt;
- morkų – vnt;
- kiaušinis – 3 vnt;
- majonezas.
Paruošimas:
Supjaustykite nedideliais kubeliais svogūnus, dubenyje juos pasūdykite, pabarstykite cukrumi. Į svogūnus supilkite actą ir vandenį, išmaišykite ir palikite marinuotis 20 min.
Supjaustykite kumpį plonais nedideliais batonėliais, sutarkuokite sūrį
ir
morkas
.
Į plokščią lėkštę sluoksniais sudėkite ½ svogūno
, ½
kumpio ir ½ kiaušinių. Sluoksnį tarp kumpio ir kiaušinių patepkite majonezu
. Kiaušinių sluoksnį patepkite majonezu ir uždenkite sūriu. Ant sūrio sluoksnio uždėkite morkų sluoksnį, aptepkite majonezu.
Nuluptą obuolį sutarkuokite stambia tarka. ½ obuolio uždėkite ant morkų sluoksnio. Aptepkite obuolių sluoksnį majonezu, ant jo uždėkite kumpio.
Ant kumpio sluoksnio uždedame marinuotą svogūną, aptepame majonezu.
Ant svogūno sluoksnio uždedame sūrio sluoksnį, tada kiaušinio sluoksnį.
Sluoksnius užbaigiame majonezo tinkleliu ir obuolių sluoksniu
.
Salotas apibarstome likusiomis morkų drožlėmis. Gauname paprastas sluoksniuotas salotas „prancūziškas”.
