Sekite mus Facebook'e!
Kopūstų arba rūgštynių pyragai yra tradicinis slavų virtuvės patiekalas, kuris visada buvo populiarus dėl savo unikalaus skonio ir maistinių savybių. Šie pyragai gali būti atviri arba uždari. Jie puikiai tinka ir kasdieniam stalui, ir šventėms, džiugindami visus savo skoniu ir namų jaukumu.
Kopūstai, kaip įdaro pagrindas, suteikė daugybę galimybių kulinariniams eksperimentams
.
Jame gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, o neutralus skonis leidžia kopūstus derinti su įvairiais ingredientais. Kita vertus, rūgštynės
pasižymi ryškiu, rūgščiu skoniu, kuris puikiai papildo pyragų įdarą, suteikdamas jam gaivumo ir pikantiškumo. Pyragai su rūgštynėmis bus tikras atradimas lengvų ir aromatingų patiekalų mėgėjams.
Tešlos ingredientai:
- Pienas – 500 ml;
- Miltai – 650 g;
- Cukrus – 2 valg;
- Druska – 1/2 šaukštelio;
- Augalinis aliejus – 3 valg;
- Žalios mielės – 22 g.
Kopūstų įdaro ingredientai:
- Sudedamosios dalys: kopūstai – 500 g;
- Druska – 1/2 šaukštelio;
- Svogūnas – 1 vnt.
Sudedamosios dalys rūgštynių faršui:
- Sudedamosios dalys: rūgštynės – 250 g.
Pyragų su kopūstais arba rūgštynėmis paruošimas:
Į šiltą pieną supilkite mieles ir cukrų, išmaišykite ir palikite taip 10 minučių. Tada į oparą supilkite augalinį aliejų ir druską, suberkite miltus ir užminkykite minkštą elastingą tešlą
. Tešlą palikite celofane porai valandų. Per tą laiką įdarui skirtą kopūstą supjaustykite nedideliais šiaudeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną ir palikite jį verdančiame vandenyje 10 minučių.
Kopūstus minkykite rankomis, kol jie sumažės, tada sudėkite minkštą svogūną ir druską, išmaišykite. Smulkiai susmulkinkite rūgštynes, išminkykite padidėjusią tešlą.
Padalykite tešlą į ritinėlius po 50 g. Suktinukus iškočiokite į mažas tortilijas ir sudėkite įdarą, užspausdami jį viduje.
Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, kad paplotėliai jame plaukiotų. Dėkite pyragėlius į aliejų siūle žemyn ir kepkite iš abiejų pusių, kol paruduos.
Tai skanūs ir paprasti pyragėliai su kopūstais arba rūgštynėmis. Jei norite, į kopūstų įdarą galite įdėti žolelių, o į rūgštynių – cukraus.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
