Sekite mus Facebook'e!
Kotletai laikomi prancūzišku patiekalu, kuris, plintant po Europą, labai pasikeitė. Tiesa ta, kad iš pradžių kotletai buvo kepami kaip visas gabalas iš tam tikros gyvūno dalies. Buvo naudojami kiaulienos šonkauliai su kaulu – tai būtina sąlyga
. Tačiau vėliau kotletus pradėta pjaustyti ir formuoti iš mums labiau pažįstamos maltos mėsos plokštainio. Taip prasidėjo klasikinių kotletų era.
Verta papasakoti, kaip paruošti sultingus ir minkštus kotletus.
Kotletų ingredientai:
- Reikės: maltos jautienos – 500 g;
- Kiaulienos maltos mėsos – 500 g;
- Svogūnai – vnt;
- Kiaušinis – 2 vnt;
- grietinėlė – 100 ml;
- petražolių – ryšulėlis;
- Dižono garstyčios – šaukštelis;
- džiovintų česnakų – šaukštelis;
- Juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- muskato riešuto – žiupsnelis;
- Duonos trupiniai – 140 g;
- Vorčesterio padažas – 1/2 valgomojo šaukšto.
- Druska – ½ šaukštelio.
Kotletų paruošimas:
Keptuvėje su trupučiu augalinio aliejaus pakepinkite svogūnus su žiupsneliu druskos 3 min. Į dubenį įmuškite kiaušinius, sudėkite Dižono garstyčias, supilkite grietinėlę ir išmaišykite
. Į mišinį suberkite džiovintus česnakus, druską, juoduosius pipirus, muskato riešutą, Vusterio padažą ir išmaišykite. Į mišinį suberkite džiūvėsėlius ir sumaišykite iki masės.
Petražoles smulkiai supjaustykite ir kartu su kepintais svogūnais suberkite į masę
.
Į pastą sudėkite abiejų rūšių faršą, išmaišykite ir suplakite kotletų mišinį.
Norėdami išbandyti maltos mėsos skonį, galite padaryti nedidelį kotletą ir jį paragauti. Jei kotletai tenkina jūsų skonį, formuokite kotletus po 80 g.
Kotletus dėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos.
Pusvalandžiui įdėkite kotletus į šaldytuvą. Tada įkaitinkite keptuvę, įpilkite augalinio aliejaus. Sudėkite kotletus ir kepkite iš abiejų pusių 2-3 minutes.
Sudėkite kotletus atgal ant kepimo skardos, ant viršaus supilkite likusį aliejų. Kepkite kotletus 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 10-12 minučių.
Prie šių kotletų tinka bulvių košė su grietinėle ir česnakinė bulvių košė.
Prieš patiekiant patariame kotletus 5 minutėms uždengti folija, kad jie būtų sultingesni.
