Jautienos paplotėliai yra sotūs ir universalūs kepiniai, tinkami tiek namuose, tiek už jų ribų. Jų pagrindą sudaro mielinė arba nerauginta tešla, kuri kepant tampa minkšta ir rausva, o viduje išlieka minkšta.
Į kapotos arba vyniotos jautienos įdaras gali būti papildytas svogūnais, prieskoniais, kartais daržovėmis, todėl skonis tampa išraiškingesnis. Dėl didelio kaloringumo ir maistingumo šie pyragėliai puikiai malšina alkį
ir gali būti patiekiami tiek karšti, tiek šalti – patogūs, skanūs ir naminiai.
Įdarui skirti ingredientai:
- Jautiena – 1 kg;
- svogūnas – 300 g;
- paprika – 1 šaukštelis;
- maltų juodųjų pipirų – 1 šaukštelis;
- druskos – 1,5 šaukštelio;
- augalinis aliejus – 70 g;
- sviestas – 20 g.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 500 g;
- sviestas – 70 g;
- grietinė – 300 g;
- baltymai – 1 vnt;
- kiaušinis – 1 vnt;
- rauginimo medžiaga – 1 šaukštelis;
- sodos – ½ šaukštelio;
- druskos – 1 šaukštelis.
Jautienos paplotėlių paruošimas:
Svogūną smulkiai supjaustykite arba pertrinkite per mėsmalę.
Keptuvėje ant augalinio ir sviesto aliejaus pakepinkite svogūną, sumaišykite jį su paprika ir maltais juodaisiais pipirais. Į kepintus svogūnus sudėkite maltą mėsą ir apkepkite
. Kepkite mėsą uždengę dangčiu apie 7 minutes.
Toliau kepkite maltą mėsą, kol išgaruos drėgmė
.
Tešlai sviestą sumaišykite su miltais ir išminkykite iki kreminių trupinių
.
Į tešlą suberkite kepimo miltelius, druską ir sodą
ir
išmaišykite
. Išplakite kiaušinį ir baltymus, supilkite juos į tešlą, tada sudėkite grietinę ir išminkykite elastingą minkštą tešlą.
Įdarą pasūdykite, išmaišykite ir palikite atvėsti.
Tešlos gabalėlius iškočiokite į 2-3 mm storio lakštus, padalykite juos į 10 cm tortilijas
.
Į kiekvieną riestainį įdėkite po šaukštą įdaro ir užspauskite kraštus.
Sudėkite paplotėlius ant pergamentu išklotos kepimo skardos.
Aptepkite paplotėlius kiaušinio tryniu ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol taps auksiniai.
Gausite aromatingus mėsos paplotėlius. Tai geras paplotėlių receptas, kuris tiks kiekvienai šeimininkei.