Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Šimtmetį menančios varškinės močiutės bandos – neįmanoma apsakyti, kaip skanu

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Šimtmetį menančios močiutės bandos: receptas, kurio skonis priverčia nutilti

Kai kurie receptai lyg stebuklingai sugrįžta per atstumus, metus ir žmones – būtent taip nutiko tinklaraštininkei Neringai Lindman. Iš močiutės perimtas varškinių bandų receptas šiandien vėl džiugina ne tik ją pačią, bet ir šimtus skaitytojų, kurie išbandę sako: skaniau nebūna.

Pradžia – prisiminimuose

Neringa atvirauja: iš vaikystės prisimena tik močiutės ir mamos gamintą įprastą, sočią buitinę virtuvę. Spurgos, pyragai, blynai, bet eksperimentams vietos nebuvo. Tačiau ji pati dar būdama mokinė pradėjo domėtis įdomesniais patiekalais, o galiausiai viską fiksavo sąsiuvinyje.

Kai sąsiuvinis netikėtai po daugelio metų atsirado – tai tapo brangiu lobiu. Iš jo atkeliavo ir varškinių bandų receptas, kuris laikui bėgant buvo ištobulintas iki tobulybės.

Močiutės paslaptis – troškinimas padaže

Pagrindinis atradimas įvyko pernai, kai Neringai jos teta Onutė priminė dar vieną svarbią smulkmeną: močiutė iškepusias bandas sudėdavo į molinį puodą ir jas dar patroškindavo grietinėlės bei sviesto padaže.

Rekomenduojame:  Kuo paprasčiau, tuo skaniau. Žiemą visada gaminu šį burokėlių užkandį: vitaminų salotų receptas

„Pagaliau supratau, kodėl man vis kažko trūkdavo. Tai buvo paskutinis trūkstamas ingredientas – ne tik padažas, bet ir šiluma, su kuria viskas daroma“, – džiaugiasi tinklaraštininkė.

Receptas, kuris sužavėjo net mėsos gerbėjus

Šios bandos skanios ir vienos, tačiau Neringa pasakoja, kad net jos vyras, kuris paprastai renkasi mėsos ar jūros gėrybių patiekalus, šias bandeles valgo su didžiausiu malonumu.

Ji siūlo jas patiekti su meškinio česnako sviestu, kreminiu sūriu su saulėje džiovintais pomidorais, ar net su lašiša – visais atvejais jos tampa stalo pažiba.

Ingredientai ir gaminimo eiga

Reikės:

  • 0,5 kg varškės (9 proc.)
  • 3 kiaušiniai
  • 1 v. š. cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • apie 250 ml miltų
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių
  • 0,5 a. š. sodos
  • 1 v. š. grietinės
  • apie 20 g tirpinto sviesto

Troškinimui:

  • 100 ml neriebios grietinėlės
  • 2 v. š. sviesto
  • šiek tiek druskos (galima keisti į pieną, jei norisi mažiau riebiai)

Gaminimas:

  1. Varškę sutrinkite šakute (galima įmaišyti ir šiek tiek feta sūrio, jei norite įdomesnio skonio).
  2. Įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, cukraus, supilkite tirpintą sviestą ir gerai išmaišykite.
  3. Grietinėje nugesinkite sodą.
  4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
  5. Viską sudėkite į dubenį su varške ir išmaišykite iki vientisos masės.
  6. Drėgnomis rankomis suformuokite bandutes ir dėkite į sviestu pateptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą.
  7. Kepkite 180 °C apie 40 min.
Rekomenduojame:  Pūstos pintos bandelės. Pieno receptas su uogiene: neįtikėtinai skanu

Padažo užbaigimas:

  1. Iškepusias bandutes sudėkite į puodą ar ketaus indą.
  2. Užpilkite padažu iš grietinėlės, sviesto ir žiupsnelio druskos.
  3. Pašaukite dar į orkaitę ir patroškinkite 5–10 minučių.

Tradicija, kuri tampa džiaugsmu

Bandos puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek vakarienei. Neringa mėgsta kepti jas keksiukų formose – tai ir patogu, ir estetiška. O svarbiausia, kad šis receptas išaugo iš šeimos šaknų ir dabar džiugina visus, kas jį išbando.

„Tai ne tik skonis. Tai – istorija, šiluma ir meilė“, – priduria Neringa.

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 5 / 5. Balsų skaičius: 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.