Duona yra vienas seniausių maisto produktų, lydinčių žmoniją jau tūkstančius metų. Jis yra daugelio pasaulio tautų kultūros, tradicijų ir kasdienio gyvenimo dalis. Duonos pagrindas yra miltai, vanduo ir raugas arba mielės, tačiau receptų, rūšių ir kepimo būdų įvairovė didžiulė. Duona
atlieka ne tik maistinę, bet ir simbolinę funkciją – ji simbolizuoja gerovę, namų jaukumą ir svetingumą. Nepaisant sudėties paprastumo, jos reikšmė kasdieniame gyvenime išlieka svarbi ir aktuali
. Papasakosime, kaip paruošti duoną namuose.
Ingredientai: duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona, duona:
- Šiltas vanduo – 600 ml;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- sausos mielės – 1 valgomasis šaukštas.
- miltai – 700 g;
- druskos – 1 valgomasis šaukštelis.
Duonos paruošimas:
Sumaišykite cukrų ir mieles šiltame vandenyje, išmaišykite ir įberkite 100 g miltų. Į mielių mišinį supilkite likusius miltus ir užminkykite tirštą tešlą
. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite 30 min. šiltai. Išminkykite tešlą ir įdėkite ją į dubenį, pateptą augaliniu aliejumi.
Palikite tešlą po celofanu pusvalandžiui
.
Išminkykite tešlą ir vėl palikite po celofanu 30 minučių.
Stalą pabarstykite miltais ir ant jo išminkykite tešlą, kad susidarytų tešlos rutulys. Uždenkite tešlą rankšluosčiu ir palikite 10 min.
Tešlą iškočiokite storu stačiakampio formos sluoksniu ir susukite į ritinį. Sudėkite tešlą į pergamentu išklotą kepimo indą
ir palikite 40 minučių ilsėtis šiltai po rankšluosčiu ir 20 minučių šaldytuve. Tešlos viduryje aštriu peiliu išilgai padarykite pjūvį ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Gausite aromatingą minkštą naminę duoną. Šis receptas ruošiamas be nereikalingų ingredientų, gaunasi skani.