Sekite mus Facebook'e!
Salotos nemažai prisidėjo prie gastronomijos kultūros raidos. Šis senovinis patiekalas atsirado Romoje dar prieš mūsų erą. Tačiau ši informacija žmonijai pasirodė tik specialių receptų knygų iš antikinės bibliotekos dėka. Tikriausiai apie salotas jie žinojo daug anksčiau, tik neužrašė patiekalo gaminimo algoritmo
. Istoriškai šis patiekalas laikomas naudingu, nes jame nėra nereikalingų priedų
.
Pirmosiose salotose nebuvo ne tik mėsos ar majonezo, bet ir daržovių bei vaisių. Jos buvo vartojamos prieš žaidynes ir siekiant palaikyti atletišką kūno sudėjimą
. Laikui bėgant salotos buvo modernizuojamos. Dabar keista prie šventinio stalo matyti patiekalą tik iš žalumynų ir druskos. Paruoškime šventei šiuolaikiškas, gardžias Pekino salotas.
Pekino salotų ingredientai:
- svogūnas – ½ vnt;
- augalinis aliejus – 30 ml;
- Pekino kopūstai – vnt;
- konservuotų kukurūzų – 100 g;
- grietinė – 2 šaukštai. litrai;
- majonezo – valgomasis šaukštas;
- garstyčių – šaukštelis;
- maltų juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- druskos – žiupsnelis;
- dešros – 150 g;
- saulėje džiovintų pomidorų – 40 g;
- agurkų – vnt;
- krapų – ryšulėlis;
- petražolių – ryšulėlis;
- vištienos kiaušiniai – 2 vnt;
- česnako – skiltelė.
Pekino salotų paruošimas:
Supjaustykite plonais pusžiedžiais svogūnus, sudėkite juos į keptuvę su augaliniu aliejumi. Kepkite svogūną ant vidutinės ugnies, kol suminkštės
. Pekino kopūstus supjaustykite skersai stambiais gabalėliais. Dubenyje sumaišykite grietinę, majonezą, garstyčias ir augalinį aliejų. Padažą pasūdykite ir pagardinkite pipirais, supilkite į padažą konservuotų kukurūzų sultis
. Sutarkuokite česnako skiltelę, įmaišykite ją į paruoštą padažą.
Dešrą supjaustykite smulkiais kubeliais
, įmaišykite į Pekino kopūstus.
Į tą pačią vietą sudėkite pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus ir kukurūzus
. Nulupkite agurką, supjaustykite nedideliais kvadratėliais
.
Susmulkinkite krapus ir petražoles ir supilkite juos į salotas kartu su agurkais. Nulupkite
kietai virtus kiaušinius ir supjaustykite plonomis juostelėmis
. Kiaušinius sudėkite į salotas, pridėkite keptų svogūnų ir užpilkite grietinės padažu.
Kruopščiai išmaišius visus ingredientus, salotas galima patiekti į stalą.
Tai kažkas naujo šventei, lengvesnio ir subtilesnio nei Olivjė ir silkė po kailiais.
