Sekite mus Facebook'e!
Ar žinojote, kad kai kurie maisto produktai tampa daug sveikesni, kai valgomi atšaldyti? Visa esmė – pasikeitusi maisto cheminė struktūra, kai nukrenta jo temperatūra – susidaro atsparus krakmolas arba gaminami antioksidantai.
Kas yra atsparus krakmolas?
Atsparus krakmolas kai kuriuose produktuose susidaro juos atvėsinus po terminio apdorojimo. Šio tipo krakmolas yra sunkiau virškinamas, lėtai absorbuojamas į kraują ir nesukelia staigių cukraus kiekio kraujyje šuolių, taip pat gerina žarnyno mikroflorą.
Pateikiame septynių maisto produktų, kurie ypač naudingi atšaldyti, sąrašą.
Balti ryžiai
Baltieji ryžiai, atvėsę po virimo, sudaro didelį kiekį atsparaus krakmolo. Pasak ekspertų, reguliarus atvėsintų baltųjų ryžių vartojimas sumažina 2 tipo diabeto riziką ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
Į atvėsusius ryžius įdėkite daržovių ir šiek tiek sojų padažo arba naudokite juos kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.
Avižos
Avižiniai dribsniai, kaip ir ryžiai, po virimo atvėsę sudaro atsparų krakmolą, kuris padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir teigiamai veikia žarnyno mikrofloros sveikatą.
Sumaišykite išvirtus avižinius dribsnius su natūraliu jogurtu, pienu arba augaliniais pieno pakaitalais, įdėkite uogų ir chia sėklų. Palikite mišinį šaldytuve per naktį.

Bulvė
Virtos arba keptos bulvės tampa sveikesnės atvėsusios. Jose esantis krakmolas iš dalies paverčiamas atspariu krakmolu, kuris yra naudingas virškinimui ir sumažina produkto glikeminį indeksą.
Virtas arba keptas bulves geriausia patiekti atvėsusias, supjaustytas kubeliais ir įbertas žolelių ar prieskonių. Taip išsaugoma krakmolo struktūra ir sumažėja klampumo tikimybė tolesnio apdorojimo metu.
Krapai
Tyrimai parodė, kad šviežiuose krapuose, laikomuose šaldytuve, yra kelis kartus daugiau fenolių – galingų antioksidantų, apsaugančių organizmą nuo oksidacinio streso ir daugybės lėtinių ligų.
Atšaldytas krapų šakeles naudokite patiekalams papuošti arba salotoms.

Miežiai
Vėlgi kalbame apie atsparų krakmolą: miežiai, kurie buvo atšaldyti po virimo, yra geresni žarnyno sveikatai ir bendrai gerovei.
Į daržovių salotas įdėkite atšaldytų miežių arba naudokite juos kaip garnyrą.
Makaronai
Išvirti ir atvėsinti makaronai yra atsparaus krakmolo šaltinis, kurį organizmas skaido lėčiau, todėl cukraus kiekis kraujyje svyruoja mažiau. Šis cheminės sudėties pokytis daro makaronus sveikesnius ir patrauklesnius jūsų figūrai.
Rinkitės viso grūdo makaronus, kuriuose gausu maistinių skaidulų ir mikroelementų. Į daržovių salotas su šviežiomis žolelėmis įdėkite atšaldytų makaronų.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
