Sekite mus Facebook'e!
Pavasaris – atsinaujinimo metas ne tik gamtoje, bet ir virtuvėje. Rūgštynės, viena pirmųjų pavasario dovanų, yra turtingos vitaminų ir suteikia patiekalams gaivų rūgštų skonį. Rūgštynių sriubos yra ypač skanios ir sveikos. Rsute.ru svetainės pasirinkime yra 10 geriausių receptų: nuo klasikinių iki originalių variacijų su kotletais, grybais ir virtais kiaušiniais. Kiekvienas ras savo mėgstamiausią!
10 skanių rūgštynių sriubos receptų
1. Klasikinė rūgštynių sriuba su vištiena ir kiaušiniu
Sudedamosios dalys:
- Vanduo — 1600 ml
- Rūgštynės – 260 g
- Vištienos blauzdelės – 330 g
- Morkos – 1 vnt.
- Vištienos kiaušiniai – 3 vnt.
- Saulėgrąžų aliejus – 3 šaukštai.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Bulvės – 4 vnt.
- Druska – pagal skonį
- Grietinė – patiekimui
Paruošimas:
- Sudėkite vištieną į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Virkite 15 minučių.
- Bulves supjaustykite kubeliais, morkas sutarkuokite, svogūną susmulkinkite.
- Kepkite svogūną ir morką iki auksinės rudos spalvos.
- Rūgštynes supjaustykite juostelėmis.
- Kiaušinius išplakite šakute iki vientisos masės.
- Į verdantį vištienos sultinį sudėkite bulves ir virkite 15 minučių.
- Sudėkite keptus ingredientus ir kepkite dar 4 minutes.
- Supilkite rūgštynes, o tada plona srovele, nuolat maišydami, įmaišykite išplaktus kiaušinius.
- Virkite 1 minutę, nukelkite nuo ugnies, leiskite pastovėti 12 minučių.
- Patiekite su grietine.
2. Rūgštynių sriuba su virtais kiaušiniais
Sudedamosios dalys:
- Vištienos kiaušiniai – 2 vnt.
- Svogūnas — 1 vnt.
- Česnakas – 1 skiltelė
- Krapai – ryšulėlis
- Rūgštynės – 90 g
- Vanduo — 1500 ml
- Saulėgrąžų aliejus – 3 šaukštai.
- Bulvės – 3 vnt.
- Druska ir pipirai – pagal skonį
- Grietinė
Paruošimas:
- Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
- Apkepkite svogūną ir česnaką, įpilkite vandens ir užvirinkite.
- Bulves supjaustykite kubeliais ir virkite 20 minučių.
- Sūrio pupeles susmulkinkite, suberkite į sriubą, užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies.
- Patiekite su kiaušinių puselėmis, krapais ir grietine.
3. Sriuba su jautiena ir rūgštynėmis

Sudedamosios dalys:
- Jautiena – 440 g
- Rūgštynės – 220 g
- Bulvės – 2 vnt.
- Morkos – 1 vnt.
- Svogūnas — 1 vnt.
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Vanduo — 3400 ml
- Grietinė — 220 g
- Lauro lapas – 1 vnt.
- Krapai – pagal skonį
- Druska, pipirai
Paruošimas:
- Jautieną virkite 1 valandą, nugriebdami putas.
- Bulves supjaustykite, sudėkite į sriubą, virkite 15 minučių.
- Paruoškite svogūnų ir morkų troškinį.
- Sudėkite keptas daržoves, rūgštynes, lauro lapą ir virkite 10 minučių.
- Mėsą ir kiaušinių puseles sudėkite į lėkštę ir užpilkite sriuba bei grietine.
4. Sriuba su dilgėlėmis ir rūgštynėmis
Sudedamosios dalys:
- Vištienos sultinys – 1600 ml
- Rūgštynės – 110 g
- Dilgėlė – 110 g
- Žalieji svogūnai – 110 g
- Bulvės – 5 vnt.
- Morkos – 1 vnt.
- Kiaušiniai – 4 vnt.
- Krapai, druska
Paruošimas:
- Išvirkite kiaušinius, atskirkite trynius nuo baltymų, sutrinkite trynius, supjaustykite baltymus.
- Apkepkite svogūną ir morką, sudėkite bulves ir virkite, kol suminkštės.
- Užpilkite dilgėlę verdančiu vandeniu ir susmulkinkite.
- Įmuškite kiaušinius, tada sudėkite rūgštynes ir dilgėles, užvirinkite ir išjunkite.
5. Rūgštynių sriuba su vištienos krūtinėle
Sudedamosios dalys:
- Vištienos krūtinėlė – 2 vnt.
- Rūgštynės – 220 g
- Morkos – 2 vnt.
- Bulvės – 6 vnt.
- Svogūnas — 2 vnt.
- Lauro lapas – 2 vnt.
- Sviestas – 2 šaukštai.
- Druska, pipirai
- Grietinė
Paruošimas:
- Vištieną virkite 25 minutes su lauro lapu. Mėsą atvėsinkite ir supjaustykite.
- Kepkite morkas ir svogūnus.
- Bulves virkite sultinyje 15 minučių.
- Sudėkite keptas daržoves, tada vištieną ir rūgštynes. Virkite 4 minutes.
- Leiskite pritraukti 15 minučių. Patiekite su grietine.
6. Rūgštynių sriuba su pomidorais ir ryžiais
Sudedamosios dalys:
- Rūgštynės – 120 g
- Pomidoras savo sultyse – 220 g
- Špinatai – 120 g
- Bulvės – 3 vnt.
- Morkos – 1 vnt.
- Svogūnas — 1 vnt.
- Ryžiai – 3 šaukštai.
- Vanduo — 1600 ml
- Česnakas – 1 skiltelė
- Prieskoniai, druska, pipirai
- Sviestas – 1 valgomasis šaukštas.
- Petražolės
Paruošimas:
- Išvirkite bulves. Apkepkite svogūnus ir morkas, sudėkite į sriubą.
- Sudėkite nuplautus ryžius ir pomidorus.
- Sudėkite špinatus ir rūgštynes, virkite 4 minutes.
- Pabarstykite petražolėmis ir leiskite pastovėti.
7. Rūgštynių sriuba su virtais kiaušiniais

Sudedamosios dalys:
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Rūgštynės – 220 g
- Bulvės – 3 vnt.
- Morkos – 1 vnt.
- Paprika – 1 vnt.
- Sviestas – 3 šaukštai.
- Druska, pipirai
- Petražolės, grietinė
Paruošimas:
- Kepkite morkas su paprikomis, sudėkite bulves ir virkite 15 minučių.
- Užpilkite verdančiu vandeniu rūgštynes, susmulkinkite ir suberkite į sriubą.
- Atskirai išvirkite virtus kiaušinius acto vandenyje.
- Patiekite sriubą su kiaušiniu, grietine ir žolelėmis.
8. Sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir rūgštynėmis
Sudedamosios dalys:
- Kiaulienos šonkauliukai – 650 g
- Rūgštynės – 60 g
- Bulvės – 4 vnt.
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Svogūnas — 2 vnt.
- Morkos – 1 vnt.
- Žalumynai, žalieji svogūnai
- Sviestas – 3 šaukštai.
- Grietinė — 80 g
- Lauro lapas, druska, pipirai
Paruošimas:
- Virkite šonkauliukus 45 minutes. Sudėkite bulves.
- Apkepkite svogūnus ir morkas ir sudėkite į sriubą.
- Įmaišykite išplaktus kiaušinius plona srovele.
- Sudėkite rūgštynes ir žalumynus. Virkite 4 minutes.
- Įpilkite grietinės, užvirinkite ir leiskite užvirti.
9. Rūgštynių sriuba su kotletais
Sudedamosios dalys:
- Malta kiauliena – 140 g
- Rūgštynės – 80 g
- Bulvės – 2 vnt.
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Svogūnas — 1 vnt.
- Morkos – 1 vnt.
- Sviestas – 2 šaukštai.
- Žalieji svogūnai, druska, pipirai
- Vanduo — 1600 ml
Paruošimas:
- Išvirkite bulves. Iš maltos mėsos ir kiaušinio suformuokite kukulius.
- Į sriubą sudėkite kukulius, virkite 12 minučių.
- Kepkite svogūną ir morką, supilkite į sultinį.
- Sudėkite rūgštynes ir virkite 4 minutes.
- Supilkite išplaktą kiaušinį, užvirinkite, pabarstykite svogūnu.

10. Rūgštynių sriuba su makaronais ir grybais
Sudedamosios dalys:
- Rūgštynės – 100 g
- Pievagrybiai – 200 g
- Makaronai – 80 g
- Svogūnas — 1 vnt.
- Morkos – 1 vnt.
- Bulvės – 2 vnt.
- Vanduo — 1600 ml
- Druska, pipirai
- Sviestas – 2 šaukštai.
- Žalumynai patiekimui
Paruošimas:
- Grybus susmulkinkite ir pakepinkite su svogūnais ir morkomis.
- Išvirkite bulves, sudėkite makaronus ir keptas daržoves.
- Sudėkite rūgštynes ir virkite 3–4 minutes.
- Pabarstykite žolelėmis ir patiekite karštą.
