Sekite mus Facebook'e!
Vienas iš labiausiai paplitusių kepinių mūsų šalyje, be įprastos duonos, yra pyragai. Tai tradicinės virtuvės patiekalas, kuris vis dar sugeba nustebinti įdarų įvairove
. Šeimininkės ir garsūs virtuvės šefai nuolat sugalvoja naujų šios rūšies kepinių receptų, konkuruojančių originalumu.
Senovėje žmonės negalėjo sau leisti tokių eksperimentų su dvasingu ir garbingu pyragu
.
Šios rūšies maistas buvo laikomas beveik šventu, nes juo buvo galima pamaitinti didžiulę šeimą
. Pagal tai, kaip skaniai mergina kepa pyragus, buvo galima suprasti, kokia šeimininkė ji bus savo vyrui. Šiais
laikais nutolome nuo tipiškų pyragų kepimo standartų. Šiais laikais kuo greičiau galima
pagaminti kepinius
, tuo geriau,
todėl pasigaminkime paprastą pyragą be kepimo.
Pyrago ingredientai:
- Kefyras 2,5 % – 400 ml;
- druskos – šaukštelis;
- manų kruopos – 150 g;
- žaliasis svogūnas – ryšulėlis;
- margarinas – 100 g;
- krapų – ryšulėlis;
- cukraus – 2 šaukštai;
- kopūstai – 400 g;
- maltos mėsos – 350 g;
- vištienos kiaušiniai – 2 vnt;
- augalinis aliejus – 40 ml;
- miltai – 200 g;
- kepimo soda – šaukštelis.
Pyrago kepimas:
Į keptuvę su augaliniu aliejumi sudėkite faršą ir kepkite ant vidutinės ugnies iki galutinio paruošimo. Tuo metu gana smulkiai susmulkinkite kopūstus, sudėkite į faršą
. Į įdarą įberkite pusę arbatinio šaukštelio druskos. Mišinį virkite po dangčiu, kol baltagūžiai kopūstai suminkštės, ant silpnos ugnies
. Į kefyrą supilkite manų kruopas, mišinį palikite 20 minučių, kol manų kruopos sugers skystį. Tuo metu ištirpinkite margariną ir supilkite jį į manų kruopų masę.
Į manų kruopų masę taip pat suberkite cukrų, druską, įmuškite porą kiaušinių ir gerai išmaišykite. Į masę įmaišykite miltus ir druską, užminkykite vientisą tešlą
. Gavę tešlos pagrindą, į masę supilkite sodą ir dar kartą išmaišykite. Pakankamai smulkiai supjaustykite krapus ir žaliuosius svogūnus. Keptuvei
storu dugnu išpjaukite pergamento pagrindą, kurio skersmuo lygus keptuvės paviršiaus skersmeniui. Keptuvę patepkite lašeliu augalinio aliejaus, dugną išklokite kepimo popieriumi
. Ant dugno su popieriumi supilkite ½ tešlos, ją tolygiai paskirstykite ant paviršiaus.
Tada išdėliokite įdarą, supilkite jį ant antros tešlos dalies.
Ant minimalios ugnies kepkite pyragą po dangčiu, kol tešla ant viršaus nelips. Tada atsargiai apverskite pyragą į kitą pusę, kad ir ji iškeptų
. Nepamirškite dugno uždengti pergamentu
. Antrąją pusę kepkite po dangčiu 10-15 minučių. Tada išimkite pyragą iš keptuvės ir leiskite jam atvėsti.
Patikrinkite, ar pyragas paruoštas mediniu iešmeliu.
Pyragas gaunasi sultingas, aromatingas ir labai sotus.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
