Sekite mus Facebook'e!
Pomidorų rauginimas be acto yra vienas iš laiko patikrintų daržovių konservavimo būdų
.
Išskirtinis bruožas yra tas, kad būdingas skonis išgaunamas ne pridedant acto rūgšties, o vykstant natūraliam fermentacijos procesui.
Pieno rūgšties fermentacijos metu pomidorai įgauna ryškų, bet subtilų rūgštingumą, išlaikydami sultingumą ir tvirtumą. Dėl šio metodo galutinio produkto skonis tampa harmoningesnis ir natūralesnis, o aromatas – sodrus ir apetitą žadinantis.
Raugintų pomidorų istorija siekia tolimą praeitį
. Valstiečių namuose buvo paplitęs pomidorų marinavimas didelėse medinėse statinėse kartu su kitomis daržovėmis.
Šis konservavimo būdas buvo ypač
paplitęs
Rytų Europoje, kur ilgą laiką marinavimui nebuvo naudojamas actas.
Sudedamosios dalys:
- Pomidorai – 1,7 kg;
- krienų lapai – 1 vnt;
- vyšnių lapai – 10 vnt;
- krapai – 2 skėčiai;
- lauro lapai – 5 vnt;
- Juodųjų pipirų žirneliai – 1 šaukštelis;
- kvapiųjų pipirų – 10 žirnelių;
- Džiovinti bazilikai – 2 šaukšteliai;
- Garstyčių sėklos – 1 šaukštelis;
- česnakas – 5 skiltelės;
- svogūnas – 1 galvutė;
- Saldžioji paprika – ½ vnt.
Sūrymo ingredientai:
- Vanduo – 1,2 litro;
- Druska – 2 valgomieji šaukštai vienam litrui;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas.
Raugintų pomidorų paruošimas:
Sudėkite į stiklainį susmulkintus krienų lapus, vyšnių lapus, krapų skėčius, lauro lapus. Į stiklainį suberkite garstyčių sėklas, džiovintus bazilikus, juoduosius pipirus ir kvapiuosius pipirus
. Svogūnus supjaustykite žiedais, česnako skilteles – mažais gabalėliais. Į stiklainį sudėkite svogūnus ir česnakus
. Supjaustykite dideliais gabalais saldžiąsias paprikas, išimkite vidų ir taip pat sudėkite į stiklainį. Pagal skonį į stiklainį galite įdėti ir aštriųjų paprikų
. Dantų krapštuku pomidoruose padarykite skylutes. Svarbu pradurti tose vietose, kur buvo kotelis. Sudėkite pomidorus į stiklainį.
Būtina sandariai užpildyti stiklainį pomidorais.
Sūrymui druską ir cukrų sumaišykite vandenyje ir supilkite į stiklainį.
Uždenkite stiklainį dangteliu ir palikite šiltai 5-7 dienoms. Išpilkite sūrymą iš stiklainio ir užvirinkite. Sūrymą supilkite atgal į stiklainį su pomidorais
. Sandariai uždarykite stiklainį, apverskite jį aukštyn kojomis ir uždenkite rankšluosčiu.
Laikykite pomidorus stiklainyje porą mėnesių, tada jie pasisotins ir įgaus ypatingą rūgščių pomidorų skonį.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
