Sekite mus Facebook'e!
Beliašai tapo gana populiariu patiekalu mūsų virtuvėje. Šis populiarumas greičiausiai kyla dėl to, kad beliašas savo paruošimu panašus į mėsos pyragus. Šis patiekalas pirmą kartą ant didikų stalų pasirodė po Kazanės užkariavimo, valdant Ivanui Rūsčiajam.
Kepiniai iš mėsos greitai išpopuliarėjo, tačiau jiems nepavyko pakeisti tradicinių pyragų. Daugumoje mūsų šalies vietų beliašai buvo gaminami iš kiaulienos. Kalmukai ir totoriai pirmenybę teikė tradiciniams pyragams su aviena ir jautiena.
Totorių mėsos pyragų populiarumas buvo gana didelis. Po revoliucijos beliašai pradėti ruošti įvairiose įstaigose. Jų populiarumo viršūnę jie pasiekė aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose, kai jų buvo galima rasti bet kurioje traukinių stotyje ar turguje.
Mes jums pasakysime, kaip virti skanius ir sultingus belyashi.
Ingredientai belyashi gamybai:
- vištienos kiaušinis – vnt.;
- kalendra — ½ arbatinio šaukštelio;
- vanduo – 150 ml;
- druska – 2 arb. šaukšteliai;
- pienas – 100 ml;
- svogūnai – 2 vnt.;
- cukrus — h. l.;
- malta mėsa – 400 g;
- mielės – 6 g;
- augalinis aliejus – 4 šaukštai;
- miltai – 470 g.
Beljaši paruošimas:
Dubenyje sumaišykite šiltą pieną ir vandenį, tada įmaišykite granuliuotą cukrų. Kitame dubenyje išplakite kiaušinį, supilkite mišinį į pieno mišinį, įberkite arbatinį šaukštelį druskos ir mielių. Leiskite mielėms sureaguoti su kitais ingredientais.
Į gautą mišinį persijokite miltus ir minkykite elastingą tešlą. Kad tešla neliptų, įpilkite augalinio aliejaus ir minkykite rankomis apie 5–6 minutes.
Tešlą įvyniojame į maistinę plėvelę ir leidžiame jai pailsėti, kol ruošiame įdarą belyashi.
Svogūną sutrinkite trintuvu iki pastos konsistencijos. Įmaišykite svogūnų pastą į maltą mėsą, pabarstykite druska ir kalendra, gerai išmaišykite.
Tešlą padalinkite į 10–12 gabalėlių ir suformuokite mažus rutuliukus. Kiekvieną rutuliuką rankomis suplokite, kad susidarytų stori paplotėliai.
Į kiekvieną paplotėlį įdėkite po šaukštą įdaro ir apvyniokite jį tešla kaip maišelį. Po šio proceso maišelį šiek tiek suplokštinkite.

Į keptuvę įpilkite 100 ml augalinio aliejaus ir įkaitinkite. Ant viršaus sudėkite beliašus ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Kepdami beliašus apverskite.

Šis totorių patiekalas gali tapti mėgstamiausiu ant jūsų stalo.

Belyashi yra neįtikėtinai sultingi, su traškia auksine plutele.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.


