Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Prisimenant vaikystę: skanus pyragas iš mokyklos valgyklos, receptas

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Vyresnioji karta vis dar prisimena šio paprasto, bet labai skanaus pyrago skonį. Jis buvo parduodamas mokyklų valgyklose ir patiekiamas valgyklose. O įprastoje parduotuvėje šis delikatesas, kainavęs vos kelis centus, buvo labai paklausus. Jis patiko daugeliui žmonių. Tokių saldumynų gamyba buvo pradėta Sovietų Sąjungoje. Tada jis buvo vadinamas „Smėlio juostelėmis“.

Tokį paprastą konditerijos gaminį galima paruošti namuose. Laimei, receptą tuo metu patvirtino GOST ir jis išliko iki šių dienų.

Paruošimo ypatybės

Pyragai kepami ne kaip atskiri gabalėliai, o kaip visas kvadrato formos pyragas, o tada supjaustomi į atskiras porcijas.

Subtilus ir malonus šio „Mokyklinio“ pyrago skonis suteikiamas saldžios tešlos ir fondanto (jei juo aptepsite pyragą) deriniu, taip pat vidinio įdaro rūgštumu.

Visas pyragas susideda iš dviejų sluoksnių trapios tešlos ir uogienės arba marmelado sluoksnio. Geriau naudoti abrikosų, vyšnių ar kitokią uogienę arba marmeladą. Tačiau ji turi būti rūgštaus skonio. Tada pyragas nebus permirkęs.

Ir dar vienas niuansas. Įdaras turi būti tirštas. Įprasta skysta uogienė netiks. Ji suvilgys apatinę plutelę, o efektas nebus toks, kokio reikia.

Galite pabarstyti sviestiniais sausainiais arba aplieti fondantu. Tokį desertą gali paruošti net ir nelabai įgudusios šeimininkės. Tam nereikia specialių įgūdžių. Toks „delikatesas“ gana gerai laikomas.

Rekomenduojame:  Desertas prie arbatos – mažai kas žino. Kai pradedi valgyti, negali sustoti.

Klasikinio recepto ingredientai

Maždaug 6 porcijoms sviestinio pyrago su uogiene be glajaus reikės:

  • kvietiniai miltai (pageidautina aukščiausios rūšies) – 330 g;
  • vištienos kiaušinis – 1 vnt.;
  • sviestas – 200 g;
  • granuliuotas cukrus – 130 g;
  • uogienė – 250–300 g;
  • vanilinis cukrus – 10 g;
  • druska – žiupsnelis;
  • kepimo milteliai – 1 arbatinis šaukštelis.

Trapios tešlos minkymo procesas

Bet kuriame patogiame inde (giliame dubenyje) sumaišykite cukrų, kiaušinį, žiupsnelį druskos, vanilinį cukrų (arba be jo). Gerai išplakite šluotele arba mikseriu. Tada suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius.

Dar vienas niuansas. Jei neturite paruoštų kepimo miltelių, tuomet reikia paimti pusę arbatinio šaukštelio sodos ir užgesinti ją actu.

Gautas mišinys gerai išminkomas arba lengvai išplakamas mikseriu, kol virsta sausais trupiniais. Tada įdedamas sviestas. Jis neturėtų būti „skystas“, o minkštas. Viskas vėl minkoma 3–4 minutes. Tai galima daryti ant lentos arba stalo. Taip patogiau.

Tešlos konsistencija turėtų būti minkšta, šiek tiek lipni prie rankų.

Toliau rekomenduojama pusvalandžiui įdėti į šaldytuvą, prieš tai suvyniojus į maišelį.

Kepant pyragus

Orkaitė turi būti įkaitinta iki 200–220 °C. Šiuo metu išimkite tešlą iš šaldytuvo. Ji turėtų būti iškočiota maždaug 1 cm storio. Suteikite jai stačiakampio formą. Galite kepti kaip vieną pyragą arba padalinti tešlą į 2 dalis. Tai priklauso nuo jūsų. Pyragai kepami maždaug 12–15 minučių, kol tešla paruduos.

Pagrindinė sąlyga – pyragaičiai neturi būti perdžiovinti. Tada pyragas suges.

Jei vienas pyrago sluoksnis iškepė, jį reikia supjaustyti į dvi lygias dalis. Toliau, kol pyrago sluoksniai dar šilti, nupjaukite kraštus – nupjaukite juos peiliu. Nuopjovas reikia susmulkinti į trupinius pabarstymui.

Rekomenduojame:  Paprastas obuolių pyrago receptas – lengviau negali būti

Torto dekoravimas

Kitas žingsnis – vieną iš pyragėlių aptepti uogiene. Tam reikia ant vieno iš jų, kol jis dar šiltas, užtepti pusę uogienės. Uogienę galima šiek tiek pašildyti, kad būtų lengviau tepti. Uždenkite antruoju pyragėliu. Kraštus reikia šiek tiek prispausti, kad jie neišsikištų vienas į kitą.

Likusią pusę uogienės reikia užtepti ant antrojo pyrago sluoksnio. Gerai pabarstykite trupiniais nuo pyrago apipjaustymo.

Kai tokiu būdu pagamintas pyragas atvės, supjaustykite jį lygiomis dalimis pyragėlių pavidalu. Tai pats klasikiškiausias „mokyklinis“ pyragas. Tokiu pavidalu jis pasirodė SSRS.

Glazūruota danga

Kiek vėliau Sovietų Sąjungoje trapios tešlos pyragaičiai pradėti glaistyti įvairiais glajais. Tai galima padaryti ir namuose. Šioje modifikacijoje visa uogienė dedama tarp dviejų sluoksnių. O antrasis sluoksnis padengiamas glajumi arba fondantu.

Fondanto ingredientai:

cukraus pudra – 220–230 g;

kiaušinio baltymas – 1 vnt.;

citrinos sultys – 1 arbatinis šaukštelis;

druska – žiupsnelis;

sviestas – 1 arbatinis šaukštelis.

Fondantą pasigaminti paprasta. Kiaušinių baltymus išplakite su druska iki lengvų putų. Tada, nenustodami plakti, po truputį suberkite cukraus pudrą. Turėtumėte gauti blizgantį mišinį. Pačioje pabaigoje įmaišykite citrinos sultis ir sviestą.

Sviestas turi būti iš anksto ištirpintas ir atvėsintas, bet ne iki sukietėjimo.

Viskas kruopščiai sumaišoma. Viršutinis sluoksnis padengiamas tokiu paprastu glaistu. Jei pageidaujate, galite paruošti ir kitų glajų, tiek uogų, tiek šokolado. Viskas priklauso nuo tų, kuriems patiks malonus desertas, skonio.

Rekomenduojame:  Pats skaniausias ir greičiausias kada nors pagamintas meringue pyragas. Kodėl anksčiau nežinojau šio recepto

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.