Sekite mus Facebook'e!
Achma yra gruziniškas patiekalas, chačapuri rūšis. Jo ypatybė: keli sluoksniai, kad būtų purus ir sotus. Labai svarbu, kad šie sluoksniai nesuliptų. Kad taip nenutiktų, tešlą reikia pamirkyti. Įdarui tradiciškai naudojamas Suluguni sūris. Tėvynėje šis patiekalas labai gerbiamas, kitose šalyse jis naudojamas kaip chačapurio atmaina.

Norint pasigaminti achma, reikės:
- Reikės: 3 kiaušinių;
- 50 ml vandens;
- 400 g miltų;
- 100 g sviesto;
- 30 ml augalinio aliejaus;
- 250 g Imereti sūrio;
- 150 g suluguni;
- ½ šaukštelio druskos.
Patiekalo paruošimas:
Miltus persijokite, padarykite duobutę ir supilkite į ją kiaušinių masę. Užminkyti tirštą tešlą. Išminkius mentele, toliau reikia 5 minutes min. minkyti rankomis ant stalo. Uždenkite ją maistine plėvele ir palikite 10 minučių.

Sūrį sutarkuokite smulkia tarka. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite jį su augaliniu aliejumi.
Padalykite tešlą į 13 dalių. Du iš jų turi sulipti iš karto. Likusius iškočiokite plonu, maždaug milimetro storio sluoksniu. Naudodami lėkštę išpjaukite apvalius pyragėlius. Kiekvieną jų sulenkite į voką ir pabarstykite miltais, kad nesuliptų. Tešlą iškočiokite į didelį lakštą.

Paimkite 4 litrus vandens, šiek tiek pasūdykite ir užvirinkite. Šalia pastatykite puodą su trimis litrais šalto vandens.
Paimkite didelį plokštainį ir panardinkite jį į verdantį vandenį 20-30 sekundžių. Išimkite ją skepetaite ir perkelkite į šaltą vandenį. Nedelsdami išimkite ir padėkite ant rankšluosčio, kad išdžiūtų. Džiovinti privaloma nesulankstytą. Taip „iškepkite” visas tortilijas.

Keptuvę patepkite sviestu. Išklokite ant jos didelę plokščią duoną ir apvyniokite kraštus į vidų. Uždėkite naują sluoksnį. Paviršiuje suformuokite raukšles. Kai bus padėtas trečiasis sluoksnis, jį reikia patepti sūrio įdaru (4-5 šaukštai).
Kiekvieną sluoksnį reikia patepti aliejumi ir nepamiršti išdėlioti įdaro. Paskutinio sluoksnio kraštus reikia suvynioti į vidų. Viską uždengti dangčiu, įjungti mažą ugnį ir virti 20 minučių.

Lėkštę išklokite pergamentu, perkelkite ant jos achmą. Kartu su pergamentu ant keptuvės reikia sudėti nekeptą dalį ir palaikyti 20 minučių. Skanus patiekalas paruoštas.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
