Sekite mus Facebook'e!
Ne paslaptis, kad pirmosios ryžių plantacijos atsirado Azijoje. Iki šių dienų daugelis Azijos šalių ryžius laiko pagrindiniu savo maisto produktu. Šie grūdai Azijos tautas maitino ilgą laiką. Jais galėjo naudotis ne tik turtuoliai, bet ir vargšai. Žinoma, mažas pajamas turintys žmonės ryžius valgė su daržovėmis, o elitas – su mėsa ir žuvimi
. Pirmą kartą ryžiai buvo atrasti maždaug prieš 7 000 metų. Jie buvo auginami dabartinio Vietnamo teritorijoje. Iš ten ryžiai buvo pradėti importuoti į kitas šalis, kur taip pat pradėjo augti. Iš ryžių
galima pagaminti sotų apkepą
.
Papasakosime apie paruošimo būdą.
Ryžių apkepo ingredientai:
- Ryžiai – 400 g;
- vanduo – 800 ml;
- sūris – 100 g;
- kiaušiniai – 6 vnt;
- grietinėlė – 200 g;
- svogūnai – vnt;
- morkų – vnt;
- saliero stiebas;
- cukinija – vnt;
- pomidoras – vnt;
- druskos – ½ šaukštelio.
Ryžių troškinio paruošimas:
Ryžiai kruopščiai nuplaunami, verdami pasūdytame vandenyje, kol bus paruošti. Svogūnai supjaustomi mažais kubeliais, pakepinami keptuvėje su augaliniu aliejumi, kol suminkštės.
Nuluptos morkos supjaustomos mažais strypeliais. Morkas sudėti prie svogūnų, pakepinti tokiu pat būdu. Supjaustykite nedideliais gabalėliais salierą, sudėkite prie svogūnų ir morkų
. Cukiniją supjaustykite dideliais gabalėliais, sudėkite į keptuvę su likusiomis daržovėmis. Pomidorą supjaustykite mažais kubeliais, sudėkite prie daržovių, įberkite druskos ir pipirų.
Po dangčiu ant vidutinės ugnies troškinkite daržoves 5 minutes. Tuo metu sutarkuokite sūrį smulkia tarka. Kepimo indą ištepkite augaliniu aliejumi
ir sumaišykite sūrį su virtais ryžiais. Ant formos dugno sudėkite ½ ryžių.
Ant ryžių sluoksnio sudėkite daržovių mišinį. Daržovių sluoksnį uždenkite likusiais ryžiais.
Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinius, sumaišykite su grietinėle ir druska, išplakite. Kiaušinių mišinį supilkite ant būsimo apkepo viršaus.
Patiekalą kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje pusvalandį.
Prieš kepdami nepamirškite apkepo viršaus apibarstyti sūriu. Taip patiekalas bus puošnesnis ir sūriškesnis.
