Sekite mus Facebook'e!
Keksiukai tapo atpažįstamu desertu visame pasaulyje. Be to, keksiukai ilgą laiką išlaikė didelio populiarumo kartelę. Nuo XIX a. šios rūšies pyragaičiai pradėjo skverbtis į visas šalis. Kilmingiesiems buvo madinga pusryčiauti su keksiukais, vartoti juos prie arbatos
. Keksiukų pagerbimo tradicija tebėra aktuali Europos šalyse. Pavyzdžiui, Anglijoje iki šiol švenčiamos keksiukų šventės. Ji rengiama rudens pradžioje, t. y. rugsėjo mėnesį. Visą savaitę virėjai kepa įvairius keksiukus. Vienu įdomiausių laikomas moliūgų keksas. Paruoškime jį ir savo virtuvėje.
Keksiuko ingredientai:
- Miltai – 240 g;
- sodos – 1 šaukštelis;
- rauginimo medžiagos – 1/2 šaukštelio;
- druskos – 1/2 šaukštelio;
- cinamono – 1½ šaukštelio;
- malto imbiero – 1/4 šaukštelio;
- muskato riešuto – 1/4 šaukštelio;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- cukraus – 200 g;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- augalinis aliejus – 120 g;
- pieno – 60 ml;
- moliūgų tyrė – 280 g.
Keksiukų paruošimas:
Į atskirą dubenį supilkite miltus su kepimo milteliais, cinamonu, maltu imbieru ir muskato riešutu. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, įberkite vanilinio ir klasikinio cukraus, plakite, kol cukrus ištirps
. Į kiaušinių masę supilkite augalinį aliejų, išmaišykite. Į kiaušinių mišinį supilkite ir pieną, išmaišykite. Į kiaušinių masę supilkite virtą moliūgų masę, išmaišykite
. Į kiaušinių masę dalimis suberkite miltus, sumaišytus su likusiais biriais produktais. Išminkykite tešlą, tada suberkite likusius miltus
. Supilkite tešlą į keksiukų formeles iki ½ viso formelės tūrio.
Keksiukus kepkite 210 laipsnių temperatūroje 5 minutes.
Iškepusius keksiukus galima apibarstyti cukraus drožlėmis. Gausite kvapnius ir saldžius rudeninius keksiukus.
