Sekite mus Facebook'e!
rybai yra puikus mineralų, mikroelementų ir vertingų organinių junginių šaltinis. Jie mėgstami dėl originalaus skonio ir universalumo. Tačiau miško dovanos tinka ne visiems. Pasakysime, kam jos bus naudingos, o kam reikėtų susilaikyti nuo grybų patiekalų.
Kvapnūs baltieji pievagrybiai, baravykai, traškūs russula ir ryškios šafrano pieno kepurėlės yra puiki alternatyva mėsai ir daržovėms, tačiau tuo pat metu jų vartojimas yra susijęs su tam tikra rizika. Sužinome, kam jie bus naudingi, o kam reikėtų vengti tokio delikateso.
Kuo naudingi miško grybai?
Turtingas vitaminais
Grybai yra B grupės vitaminų lobynas: tiamino (B₁), riboflavino (B₂), niacino (B₃), piridoksino (B₆) . Šie vitaminai yra būtini nervų sistemos veikimui, medžiagų apykaitai, baltymų sintezei ir energijos gamybai.
Grybai turi vitamino D : Nors šis vitaminas dažniau siejamas su saulės šviesa, kai kurios grybų veislės, auginamos ultravioletinių spindulių įtakoje, kaupia vitaminą D, kuris yra būtinas kalcio įsisavinimui ir kaulinio audinio palaikymui.
Grybai taip pat turi vitamino PP (nikotino rūgšties), kuris dalyvauja energijos apykaitoje, teigiamai veikia kraujagysles ir širdį, taip pat vitamino C , kuris stiprina imuninę sistemą, spartina žaizdų gijimą ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.
Be to, grybuose yra vitamino A , kuris padeda pagerinti regėjimą, odos ir plaukų būklę, taip pat vitamino E – galingo antioksidanto, apsaugančio ląstelių membranas nuo oksidacijos ir priešlaikinio senėjimo.
Mažas kalorijų kiekis
100 gramų šviežių pievagrybių yra maždaug 20–25 kcal, baravykų – apie 30 kcal, austrių grybų – 30–35 kcal. Štai kodėl pievagrybiai puikiai tinka žmonėms, stebintiems savo svorį.
Tuo pačiu metu, nepaisant mažo kalorijų kiekio, grybai yra labai sotūs ir suteikia sotumo jausmą.
Didelis baltymų kiekis
Kalbant apie baltymų kiekį, grybai beveik prilygsta mėsai. Taigi, grybų baltymai sudaro apie 20 % visos sausosios medžiagos masės. Be to, grybų aminorūgščių profilis yra gana subalansuotas.
Mineralai
Grybai turi kalio , kuris yra būtinas kraujospūdžiui, raumenų ir nervų funkcijai normalizuoti, ir magnio, kuris yra svarbus normaliam širdies raumens, imuniteto ir nervų sistemos funkcionavimui.
Grybai taip pat turi fosforo – būtino elemento sveikiems kaulams ir dantims formuotis, dalyvauja DNR ir RNR sintezėje, geležies , kuri apsaugo nuo geležies stokos anemijos ir atlieka pagrindinį vaidmenį deguonies pernešime kraujyje, bei cinko , kuris yra atsakingas už ląstelių augimą, imuninės sistemos palaikymą ir normalų reprodukcinių organų funkcionavimą.
Antioksidantai
Grybai turi galingų antioksidantų, tokių kaip ergothioneinas ir glutationas. Jie apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, kurią sukelia laisvieji radikalai, užkerta kelią uždegimui ir mažina su amžiumi susijusių pokyčių, įskaitant širdies problemas, vėžį ir Alzheimerio ligą, riziką.

Deja, nepaisant turtingos sudėties, grybai taip pat turi kontraindikacijų:
Alerginė reakcija
Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl reikia būti atsargiems su grybais, yra didelis jų alergiškumas. Žmonės, linkę į maisto alergijas, gali patirti rimtų reakcijų suvalgę grybų.
Alergijos simptomai gali būti nuo lengvų reakcijų, tokių kaip niežulys, paraudusi oda ir sloga, iki sunkių reakcijų, įskaitant gerklės patinimą, kvėpavimo pasunkėjimą ir anafilaksinį šoką.
Alergijų priežastis yra specifiniai grybuose esantys baltymai, kuriuos imuninė sistema suvokia kaip svetimkūnius.
Sunku virškinti
Pagrindinė grybų virškinimo sunkumo priežastis yra juose esantis polisacharidas chitinas. Žmogaus organizme jį blogai skaido fermentai, todėl skrandis ir žarnynas apkraunami papildomai.
Todėl žmonėms, sergantiems lėtinėmis virškinimo trakto ligomis ( gastritu, pepsine opa, pankreatitu, cholecistitu, kolitu ), patariama apriboti grybų vartojimą arba visiškai jų neįtraukti į savo mitybą.
Apsinuodijimo pavojus
Grybai žinomi dėl savo gebėjimo paslėpti pavojingas rūšis tarp valgomųjų egzempliorių. Apsinuodijimas kai kuriomis nuodingomis rūšimis (pvz., mirtingosiomis grybais ar musmirėmis) gali būti pavojingas, net mirtinas.
Net valgomieji grybai reikalauja tinkamo terminio apdorojimo ir laikymo, kitaip galima apsinuodyti maistu bakterijomis.
Toksiškų medžiagų kaupimasis
Kadangi grybai auga tiesiai dirvožemyje, jie gali absorbuoti sunkiuosius metalus ir kitus teršalus iš dirvožemio ir oro. Jei grybai renkami šalia kelių, pramoninių zonų ar chemikalais apdorotų laukų, kenksmingų medžiagų koncentracija juose gali viršyti normą.
Amžiaus apribojimai
Gydytojai primygtinai pataria neįtraukti grybų į vaikų iki trejų metų valgiaraštį. Priežastis paprasta – vaiko virškinimo sistema dar nėra pakankamai išsivysčiusi, kad galėtų pilnai perdirbti šiurkščią grybų struktūrą, kurioje gausu chitino. Be to, vaikams yra didelė alerginės reakcijos išsivystymo tikimybė.
Tas pats pasakytina ir apie vyresnio amžiaus žmones – lėtinės ligos ir silpnas imunitetas gali sustiprinti grybų vartojimo šalutinį poveikį.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
