Sekite mus Facebook'e!
Net pirmykščiai žmonės mokėjo kepti mėsą ant ugnies. Laikui bėgant kepimo būdai tobulėjo, o kepta mėsa tapo vienu populiariausių ir mėgstamiausių patiekalų.
Skirtingos kultūros ir šalys turi savitas keptos mėsos gaminimo tradicijas
.
Pavyzdžiui, NVS šalyse mėsa nuo seno buvo kepama orkaitėje, o Europoje – krosnyje
. Šiandien yra daugybė keptos mėsos receptų, kurie skiriasi ingredientais ir paruošimo būdais. Mėsa kepama su daržovėmis, grybais, vaisiais, prieskoniais ir padažais. Kepta mėsa yra skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali tapti bet kurio stalo puošmena.
Sudedamosios dalys: – mėsa, kuri yra iškepta iš mėsos:
- Mėsa – 1,3 kg;
- svogūnai – 4 vnt;
- vyšniniai pomidorai – 200 g;
- grybai – 200 g;
- Suluguni sūris – 200 g;
- krapų – ryšulėlis;
- petražolių – ryšulėlis;
- druskos – ½ šaukštelio;
- itališkų žolelių – 1 šaukštelis;
- majonezo – 2 šaukštai;
- augalinio aliejaus – 1 valgomasis šaukštas.
Salotų ingredientai:
- kopūstai – 300 g;
- agurkas – 1 vnt;
- žaliasis svogūnas – ryšulėlis;
- krapų – saujelė;
- petražolių – ryšulėlis;
- druskos – žiupsnelis
- nerafinuoto aliejaus – 4 šaukštai.
Keptos mėsos paruošimas:
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, išdėliokite ant kepimo skardos vienodu sluoksniu. Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite ant svogūnų pagalvės kepimo skardoje.
Nepamirškite mėsos iš abiejų pusių pabarstyti druska ir itališkomis žolelėmis.
Pievagrybius ir pomidorus supjaustykite nedideliais griežinėliais, susmulkinkite petražoles ir krapus
ir kepkite pievagrybius keptuvėje ant didelės ugnies, kol lengvai apskrus. Sudėkite žoleles ir pomidorus į dubenį su grybais ir sutarkuokite sūrį.
Įdarą pasūdykite ir pagardinkite pipirais, dėkite po šaukštą ant kiekvieno mėsos gabalėlio
. 40 min. kepkite mėsą su įdaru 200 laipsnių
pagal Celsijų
temperatūros orkaitėje.
Tuo metu kubeliais supjaustykite agurką, susmulkinkite kopūstus ir sumaišykite salotinėje. Susmulkinkite žaliuosius svogūnus, krapus ir petražoles ir suberkite į salotas.
Į salotas supilkite aliejų, įberkite druskos ir pipirų, išmaišykite. Iškepusią mėsą lengvai apibarstykite sūriu, aptepkite majonezu ir kepkite dar 10 minučių.
Gausite puikią sultingą mėsą su daržovėmis.
Beje, receptui geriau naudoti kiaulienos sprandinę.
