Sekite mus Facebook'e!
„Pishi” – tai iš mielinės tešlos keptos bandelės, kurių receptas perduodamas iš kartos į kartą.
Paprastai jos būna apvalios arba šiek tiek ovalios formos. Auksinė „Pisha” plutelė įkandus maloniai traški, o viduje yra minkštas ir orus minkštimas. Skonio paslaptis slypi jų kepime aliejuje, kuris suteikia jiems sodrią auksinę spalvą
. Pišių ištakos dingusios Kaukazo ir Vidurinės Azijos tautų kulinarinėse tradicijose. Šiuose regionuose iš mielinės tešlos keptos bandelės užėmė ypatingą vietą mitybos racione. Jos buvo gaminamos pusryčiams, pietums, o kartais ir vakarienei, pakeičiant duoną. Manoma, kad pavadinimas pishi kilo iš tiurkų kalbų, kuriose žodis pish arba pishi reiškia duoną arba purią duoną.
Sudedamosios dalys:
- Šiltas vanduo – 400 ml;
- sausų mielių – 10 g;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- actas – 1 valgomasis šaukštas;
- kiaušinis – 1 vnt;
- graikiškas jogurtas – 2 valg;
- druskos – 1 šaukštelis;
- miltai – 550 g;
- augalinis aliejus – 400 ml.
Paruošimas Pisci:
Į šiltą vandenį supilkite sausas mieles ir cukrų, išmaišykite. Į mielių skystį supilkite actą, įmuškite kiaušinį, sudėkite graikišką jogurtą ir vėl išmaišykite
. Į mišinį suberkite druską, miltus ir išminkykite elastingą, lipnią tešlą
.
Palikite tešlą po celofanu 1 valandai
. Darbo paviršių patepkite augaliniu aliejumi ir minkykite tešlą, kol ji taps mažiau lipni. Stikline padalykite tešlą į mažus gabalėlius ir iš
tešlos suformuokite nedidelius ritinėlius
.
Palikite tešlą po celofanu 10 minučių, o tada rankomis suformuokite iš tešlos mažus plokštainiukus.
Kiekviename plokštainyje padarykite nedidelę skylutę. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir pamerkite į jį būsimą „Pishi”.
Kepkite „Pishi” iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, kol taps auksinės spalvos.
Tešlos viršų apšlakstykite karštu aliejumi.
Rezultatas – paprastai iškepti Pišiai.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
