Sekite mus Facebook'e!
Sriubos yra neatsiejama bet kurios pasaulinės virtuvės dalis. Atvertę beveik bet kurios šalies kulinarijos knygą, pamatysite skyrių, skirtą sriuboms. Tai sveikas patiekalas, žymintis valgio pradžią.
Pirmosios sriubos mūsų šalyje pasirodė IX amžiuje. Matyt, šio patiekalo išradimą palengvino gausus baltųjų kopūstų ir kitų daržovių auginimas.
Šči laikoma viena iš labiausiai paplitusių sriubų. Ji randama beveik visose Europos virtuvėse. Yra nedidelių skirtumų tarp mūsų šči ir vokiškų ar angliškų versijų. Tačiau, stebėtina, skirtumai nėra itin ryškūs. Taip yra todėl, kad šči naudojamos daržovės augo abiejose šalyse, maždaug vienodai.
Papasakosime apie vokišką šios sriubos paruošimo būdą.
Vokiškų kopūstų sriubos ingredientai:
- morkos – 2 vnt.;
- žalumynai – krūva;
- svogūnai – 2 vnt.;
- grietinė – 100 g;
- druska – ½ šaukštelio;
- vištienos kiaušiniai – 2 vnt.;
- malti juodieji pipirai – ½ šaukštelio;
- makaronai – 50 g;
- saldieji pipirai – 2 ankštys;
- vanduo – 1800 ml;
- bulvės – 500 g.
Vokiškos kopūstų sriubos paruošimas:
Nulupkite morkas ir stambiai sutarkuokite. Į keptuvę įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus ir kepkite morkas ant vidutinės ugnies 5 minutes.
Svogūnus smulkiai supjaustykite kubeliais ir sudėkite į morkas, kad pakepėtų. Daržoves pabarstykite žiupsneliu druskos ir kepkite 3 minutes.
Išimkite paprikų vidurius ir supjaustykite jas mažais kvadratėliais. Sudėkite paprikas prie svogūnų ir morkų ir kepkite uždengę ant silpnos ugnies 5 minutes.
Nulupkite bulves ir supjaustykite juostelėmis. Sudėkite jas į keptuvę kartu su kitomis daržovėmis. Užpilkite daržoves vandeniu ir įberkite maltų juodųjų pipirų.
Virkite sriubą uždengtą 10 minučių. Jei vandens lygis nukrenta, įpilkite daugiau.
Sudėkite makaronus į sriubą ir virkite dar 12 minučių. Kuo smulkiau supjaustykite žoleles ir suberkite jas į sriubą.
Kiaušinius sumaišykite su grietine ir gerai išmaišykite. Supilkite mišinį į puodą, išmaišykite ir virkite dar 2 minutes.

Taip iš paprastų ingredientų gaunama skani, soti sriuba. Į receptą taip pat galite įdėti kopūstų.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.


