Sekite mus Facebook'e!
Tortai nuo seno yra saldus šventinio stalo desertas. Tai oficiali bet kokios didelės ar mažos šventės pabaiga. Atsirado saldi duona su kremu maždaug prieš 2000 metų. Tortai gimė Italijoje, tačiau užuominos apie šį desertą siekia Senovės Graikiją.
Vėliau prancūzai perėmė tortų kepimo patirtį ir pradėjo eksperimentuoti su įvairiais įdarais. Abi šalys nuolat varžėsi dėl saldžiausio ir gražiausio pyrago titulo.
Daugelis Europos šalių turi savo naujametinius ir kalėdinius pyragus
.
Deserto gaminimo tradicija gali įsitvirtinti ir mūsų šalyje, todėl pagaminkime anglišką naujametinį tortą.
Naujametinio pyrago ingredientai:
- Vištienos kiaušiniai – 2 vnt;
- migdolų – 50 g;
- vanilinio cukraus – 20 g;
- plakta grietinėlė – 200 ml;
- cukrus – 130 g;
- kukurūzų krakmolas – 4 šaukštai;
- augalinis aliejus – 50 ml;
- kiaušinio trynys – vnt;
- sviesto – 50 g;
- pienas – 400 ml;
- miltai – 340 g;
- persikai sirupe – 200 g;
- raugas – 10 g.
Naujametinio pyrago paruošimas:
Į dubenį įmušame kiaušinius, išplakame 10 g vanilės ir 100 g paprasto cukraus, supilame augalinį aliejų, įdedame sviestą.
Į kiaušinių masę persijojame miltus ir kepimo miltelius ir užminkome nelipnią, lengvai minkomą tešlą
.
Nedidelį gabalėlį tešlos įdėkite į šaldytuvą 20 minučių. Likusią tešlą paskirstykite ant 24 cm formos dugno ir šonų.
Konservuotus persikus supjaustykite nedideliais griežinėliais
.
Supilkite pieną į puodą, suberkite vanilinį ir paprastąjį cukrų, krakmolą, kiaušinių trynius ir išmaišykite.
Pieno mišinį virkite ant silpnos ugnies, kol sutirštės
.
Nuimkite nuo ugnies ir į ją įmaišykite grietinėlę, masę gerai išplakite
. Į grietinėlę supilkite persikų gabalėlius, ingredientus dar kartą išmaišykite. Perpilkite kremą iš puodo į formą su tešla, tolygiai paskirstykite po paviršių.
Sutarkuokite šaldytą tešlą ir pabarstykite drožlėmis pyrago paviršių. Migdolus supjaustykite plonomis riekelėmis ir jomis apibarstykite pyrago viršų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kepkite pyragą 25 min.
Iškepusį pyragą nepamirškite apibarstyti cukraus pudra.
Šiame recepte persikus galima pakeisti mandarinais, kad patiekalas būtų labiau naujametinės nuotaikos.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
